Šulc i Merkel u zagrljaju, blagoslov SPD se iščekuje

Petar Popović

Saradnja lidera CDU/CSU i SPD u novoj vladi i još jednoj političkoj koaliciji “skuvana”, ali tekst sporazuma treba da odobri članstvo Socijal-demokratske partije, što znači da se četvrta vlada Angele Merkel može ustoličiti skoro pola godine posle izbora, i tek o Uskrsu
(Berlin, 07.02.2018 - nemačka kancelarka i čelnica Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel, lider Socijaldemokratske partije (SPD) Martin Šulc i guverner Bavarske i lider Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Horst Zehofer na konferenciji za novinare u Berlinu posle dogovora o formiranju koalicione vlade)

Uz popuštanja CDU/CSU socijal-demokratima i nekoliko ključnih ustupljenih resora, među kojima i ministarstva finansija i spoljnih poslova, Angela Merkel i Martin Šulc još jedanput su u među-partijskom zagrljaju, saglasni o trećoj po redu “velikoj koaliciji” namernoj da vlada Nemačkom – ali “brak” nije sklopljen, jer s mukom postignut sporazum sada treba da odobri članstvo Socijal-demokratske partije.

Politička kladionica u vezi s tim radi punom parom. Jer, već u sredu, kada je “dil” obnarodovan, tzv. mladi socijal-demokrati odbili su da prihvate dogovor, bez ozbira što im je “političku robu” reklamirao, niko drugi već sam Zigmar Gabrijel, nemački šef diplomatije pri odlasku.

mer-sulc-4

Angela Merkel i Martin Šulc

Mnogi međutim uzimaju, verovatno takođe uz jak razlog, da je stvar još jedne velike koalicije uglavljena, i da je predvodnik SPD uspeo da dobro proda pristanak, povodom kojeg su nemački socijal-demokrati ozbiljno podvojeni.

Štampa procenjuje da je u pogodbama, vaga pretegnula u korist SPD. “Prva vlada socijal-demokrata s kancelarom iz Demohrišćanske unije”, kaže na primer u blic-komentaru na ovaj događaj urednik nemačkog Bilda. Dok Špigl pak, piše o “bolnim ustupcima” Angele Merkel, učinjenim da bi Merkel formirala novu vladu i obezbedila ono “što je za nju najvažnije” – da “ostane i dalje na vlasti”.

Novi ministar, pošto se vlada bude ustoličila, biće Martin Šulc. Novi predvodnik nemačke Socijal-demokratske partije, Andrea Nales –elokventna članica rukovodstva koja je vatreno dokazivala, da će se oronula SPD bolje oporaviti vladajući nego pauzirajući i oponirajući.

Još neeksponirani, ali već likujući dobitnik-autsajder u ovoj nagodbi je desna Aletrnativa za Nemačku.

AfD, ni luk jela ni luk mirisala, sada je za tri koraka bliže mikrofonu Bundestaga, odakle će kao najbrojnija i jedino istinska opozicija vlasti imati pravo na replike. Imaće priliku da na najefikasniji način propagira svoje, sa drugih strana kritikovane ciljeve i politiku.

90 pregovarača, dvanaest i po dana

U procesu CDU/CSU/SPD pregovaranja učestvovalo je osamnaest radnih grupa sa 90 pregovarača jedne i druge strane zajedno. Kao da se sreću i razgovaraju dva slučajno nađena partnera, a ne partije čiji je tandem već dva puta držao vlast u Nemačkoj.

Pregovaralo se dvanaest i po dana.

Bilo je trenutaka kada su za stolom ostajali samo vođi timova i prvi sekundanti, a ostali bivali oslobađani, s tim da budu pri ruci, na poziv.

Više od dan i noć je potrajala ta poslednja runda maratonskog sporazumevanja, završenog nešto pre deset sati u sredu ujutro.

Kada su se pojavili, na licima političkih vođa nije bilo znakova euforije koliko tragova umora, posvedočio je nemački Špigl.

Četiri i po meseca je prošlo od nemačkih izbora 24. septembra 2017.

Tekst sporazuma tri partije, CDU,CSU i SPD, umnožen u 463 hiljade primeraka, jer je toliko starih i novorimljenih članova SPD ( učlanjivali su se zaključno s utorkom uveče u 18.00, zbog glasanja!) – sada odlazi članovima Šulcove partije, poštom, na adresu, da za desetak dana odgovore centrali sa ZA ili PROTIV ( sporazuma ).

Uz procenu da će više biti onih ZA, Angela Merkel bi mogla da sastavi vladu koju će uskoro predložiti Bundestagu. Kako piše nemačka štampa, to će biti verovatno o Uskrsu.

merkel-jutro-

Angela Merkel juče ujutro, posle cele noći provedene u pregovaranju oko buduće vlade

Posao i zdravstvena zaštita

Dve stvari, afirmisane već na početku pregovora opstajale su kao tačke nesaglasnosti sve do samog kraja razgovora. Jedna se ticala rada pod ugovorom s poslodavcem na određeni rok, posle čega on ima obavezu da zaposli radnika bez vremenskog ograničenja.

Socijal-demokrati su zahtevali ukidanje, a u najgorem, bar skraćivanje roka.

Druga, prava zdravstveno osiguranih na lekarsku zaštitu.

SPD je zahtevala da se opšta prava na zaštitu ne razlikuju od povlastica koje imaju privatno zdravstveno osigurani ( koji u slučaju odlaska u bolnicu dobijaju zasebnu sobu i uslugu najboljeg u ustanovi prisutnog lekara-specijaliste ).

Šulcova pobeda nije u te dve stvari kristalno čista, ali ekipa SPD izborila je poboljšnja. Kraći rok rada na određeno vreme – sa dve godine na godinu i po. Dok, u zdravstvenoj zaštiti, obavezu buduće vlade da generalno zdravstveno osigiranje bude generalno unapređeno.

Stumulans za ugovaranje višeg standarda zdravstvene zaštite na sopstveni račun nije ukinut. Međutim obrazovaće se komisija, zadužena da istraži ima li mogućnosti da se obećani standard lečenja garantuje obema stranama pođednako.

U finalu pregovaranja pratneri za vladu ukrstili su koplja oko najvažnijih vladinih resora. Po pretežnoj oceni posmatrača – konopac je nadvukao Martin Šulc, izborivšti tri ključna ministrstva, za rad i socijalna pitanja, za spoljne poslove i za finansije. A, uz ta krucijalna, takođe i tri ne manje važna, pravde, porodice i životne sredine.

Novi šef diplomatije biće Martin Šulc. Novi ministar unutrašnjih poslova biće Horst Šihofer, dosadašnji predvodnik demohrišćanima srodne Hrišćansko-socijalne unije u Bavarskoj.

Ranjena lavica CDU

Umorni, ali zadovoljni!”, prvo je što je javljeno iz Šulcove ekipe. Iz tima Angele Merkel nije bilo takve poruke, mada je uočeno nastojanje da se pri pojavi ekipe iz “tamnice” mučnog suočavanja na svim licima - vidi osmeh.

Postoji razlog da se kaže da je Angela Merkel na pragu da ostvari san o još jednoj koaliciji i još jednoj svojoj vladi, ali “uz bolne ustupke”, kako je pojedinosti ishoda maratonskog pregovaranja i izvagao Špigl. Međutim, autoritet i politička čvrstina kancelara okrnjeni su. To je pojedinost koja će od danas na dalje uticati na procese unutar Hrišćansko-demokratske unije, gde bi se narednih meseci moglo dogoditi da neko lideru izbaci rukavicu unutar-partijskog izazova.

Nemačka zabranjuje glifosat

Šta je još, osim pomenutih pojedinosti ugovoreno između dve partije?

U oblasti izvoza oružja, da se pooštri kontrola, i da se isključe kao kupci nemačkog oružja strane angažovane u ratu u Jemenu – te i najveći kupac, Saudi Arabija.

U stvari imigracije, da se slučajvi primljenih imigranata po osnovu ujedinjavanja porodica, ogranici na hiljadu mesečno, a da se važeća suspenzija tog prava okonča 31. jula.

U odnosu na Evropu, obe strane su saglasne da je za Evropu potrebno “više investicija”, naročito u sferi evro-zone, preneo je Dojče vele.

Dalje, usaglašeno je obećanje da će se smanjiti nezaposlenost mladih, a i da će se “pravično oprezovati kompanije, naročito internet-giganti, Gugl, Epl, Fejsbuk i Amazon, u Evropi”, preneo je DW.

Dogovoreno je povećanje ulaganja u izgradnju stanova i ograničavanje zakupnina. Obećano je ulaganje države u izgradnju škola. Usaglašeno je da Nemačka ostane pri svojim preuzetim obavezama u vezi s klimatskim promenama i ugovoren je program ulaganja u digitalizaciju.

Takođe – vrlo važno, ne samo za Nemačku, ugovoreno je da se zabrani po ljude opasan pesticid glifosat a takođe i genetski modifikovani poljoprivredni produkti. Najzad, dve partije su saglasne da se u Nemačkoj zabrane ili ograniče eksperimenti na životinjama, preneo je DW.

Političari Evropske unije i Brisel aplaudiraju ishodu nemačkog sporazuma o vladi. Berlin se vraća svojoj “aktivnoj i vodećoj ulozi” u evropskoj zajednici, obećao je Martin Šulc. Dobra vest za Evropu, tvitovao je Pjer Moskovici, komesar EU za ekonomiju i sl.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...