Nobel ekonomistima za smanjenje siromaštva

ML

Njihov eksperimentalni pristup ka smanjivanju bede u svetu nagrađen sa blizu 100 miliona dinara
(foto, Ester Duflo, Francuskinja i Abhijit Banerdži, Amerikanac)

Ovogodišnju Nobelovu nagradu za ekonomiju dobili su Ester (Esther) Duflo, Francuskinja i Abhijit Banerdži (Banerjee) i Majkl (Michael) Kremer, Amerikanci za njihov eksperimentalni pristup ka smanjivanju bede u svetu.  Duflo je, kako javlja AP, tek druga žena koja je dobila ovu nagradu.

"Ovogodišnji laureati su uveli novi pristup kako da se dođe do pouzdanih odgovora u vezi novih puteva borbe protiv bede u svetu", kaže se u saopštenju Švedske akademije ovim povodom. Ovo priznanje prati i novčana nagrada od devet miliona švedskih kruna tj oko 97,6 miliona dinara.

Nagrada za ekonomiju nije pripadala među prvobitne nagrade koju je osnovao i zaveštao novac pronalazač dinamita, Šveđanin Alfred Nobel 1895. Ova nagrada se, naime, dodeljuje počev od 1968. i izrazitu većinu nagrada su dosad osvojili američki ekonomisti. I prošle godine laureati su bili dva Amerikanca – Viliam (William) Nordhaus za istraživanje veze izmedju ekonomije i klimatskih promena i Paul Romer za interakciju između ekonomije i tehnolških inovacija.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...