Veliki uspeh mladih srpskih hemičara

BM

Tri medalje i pohvalnicu osvojili su naši srednjoškolce u Međunarodnoj godini periodnog sistema elemenata na 51. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi za učenike srednjih škola.

U godini koja je od strane Uneska proglašena „Međunarodnom godinom periodnog sistema hemijskih elemenata“ članovi srpskog tima, koji su na 51. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi za učenike srednjih škola učestvovali uz poršku kompanije NIS su osvojili tri medalje i jednu pohvalnicu.

Igor Topalović iz Užičke gimnazije osvojio je srebrnu medalju, a bronzane medalje pripale su Mihailu Miloševiću iz beogradske Matematičke gimnazije i Mihailu Mirkoviću iz Prve beogradske gimnazije. Učenica Aleksandra Ljubenović iz Gimnazije Leskovac osvojila je pohvalnicu.

Ovogodišnja Međunarodna hemijska olimpijada za učenike srednjih škola, koja je u Parizu organizovana od 21. do 29. jula okupila je timove iz 80 zemalja.

Mentori ekipe Srbije na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi su bili prof. dr Dušan Sladić sa Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i prof. dr Niko Radulović sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Međunarodna hemijska olimpijada je najveće takmičenje znanja iz hemije za srednjoškolce. Takmičenje je izuzetno zahtevno, a podrazumeva izradu teorijskih i praktičnih zadataka u ukupnom trajanju od 10 sati. Naučne oblasti koje olimpijada pokriva često su vrlo napredne i značajno prevazilaze nivo srednjoškolskog gradiva.

Prva Međunarodna olimpijada iz hemije održana je u Pragu 1968. godine, a Srbija na međunarodnim hemijskim olimpijadama učestvuje od 2012. godine. Od tada se naši učenici timski često rangiraju bolje od mnogih zapadnoevropskih država.

Kompanija NIS u okviru programa „Energija znanja“ podržava Srpsku hemijsku olimpijadu, kao i odlazak srpskog tima na Međunarodne olimpijade iz hemije od 2014. godine. Za to vreme, zaključno sa 2019. godinom, u kojoj se obeležava 100 godina Međunarodne unije za čistu i primenjenu hemiju (IUPAC), tim Srbije je osvojio ukupno 21 medalju iz hemije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...