Nastavlja se saradnja NIS-a sa ruskim univerzitetima

BM

NIS potpisao Memorandum o saradnji sa prestižnim ruskim MGIMO univerzitetom

Kompanija NIS potpisala je danas Memorandum o strateškoj saradnji sa Moskovskim državnim institutom međunarodnih odnosa (MGIMO) Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije i time postala prva domaća kompanija koja ima sporazum o saradnji sa ovim prestižnim univerzitetom.

Memorandum su u Predsedništvu Srbije i u prisustvu predsednika Republike, Aleksandra Vučića, potpisali Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a i Anatolij Torkunov, rektor MGIMO. Istovremeno je potpisan i Memorandum o saradnji ruskog univerziteta sa Univerzitetom u Beogradu.

Memorandumom koji je potpisan između NIS-a i MGIMO uspostavlja se strateška saradnja dve strane u oblasti obrazovanja, posebno putem promovisanja obrazovanja na ruskom jeziku, kao i razvoja naučnih istraživanja i razmene znanja, naročito u okviru programa NIS-a „Energija znanja“. Ovim dokumentom se, takođe, obezbeđuju uslovi za uspostavljanje saradnje MGIMO i obrazovnih institucija u Srbiji, kao i razmene profesora i studenata, čime NIS nastavlja da doprinosi povezivanju domaćih obrazovnih institucija sa prestižnim ruskim univerzitetima.

Memorandumom se uspostavlja i saradnja NIS-a i MGIMO-a pri organizaciji i održavanju olimpijada iz ruskog jezika u Srbiji, razmena stručnjaka MGIMO i NIS-a u svojstvu gostujućih predavača, organizuje stručna praksa u NIS-u za studente MGIMO i predviđa podrška NIS-a srpskim studentima, koji se školuju na MGIMO. Tako će NIS u školskoj 2019/2020. godini stipendirati dva studenta na Univerzitetu MGIMO. U okviru dosadašnje saradnje Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS, održao je gostujuće predavanje na MGIMO u aprilu 2018. godine.

U okviru boravka u Beogradu, Anatolij Torkunov, rektor MGIMO je održao predavanje studentima Pravnog fakulteta Beogradskog univerziteta pod nazivom „Rivalitet velikih država u uslovima neopredeljenosti“. Torkunov se susreo i sa zaposlenima NIS-a koji su diplomirali na MGIMO i sa njima razgovarao o daljem razvoju tog Univerziteta, unapređenjima u radu sa studentima i razvoju novih smerova.

Univerzitet MGIMO pri Ministarstvu inostranih poslova Ruske Federacije je jedan od najprestižnijih univerziteta u Rusiji, osnovan 1944. godine. Diploma ovog univerziteta jedna je od najpoželjnijih na tržištu rada u Rusiji. Pored glavnih fakulteta – međunarodnih odnosa, prava i ekonomije, MGIMO pruža mogućnosti studiranja novinarstva, menadžmenta, energetske politike i drugih grana društvenih nauka. MGIMO je poznat po velikom broju stranih studenata, koji dolaze iz vi[e od 60 zemalja sveta. Naime, na njemu se izučava čak 56 svetskih jezika, zahvaljujući čemu je upisan u Ginisovu knjigu rekorda. Među diplomcima ovog Univerziteta su i ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov, bivši stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, bivši predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Miroslav Lajčak i mnogi drugi.

NIS je, inače, u januaru, u okviru posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Srbiji, potpisao memorandume o saradnji sa dva prestižna ruska univerziteta, Sanktpeterburškim rudarskim univerzitetom i Ruskim državnim univerzitetom za naftu i gas „Gubkin“. Pored ovih sporazuma, memorandume su međusobno potpisali i ruski i srpski univerziteti. Univerzitet iz Novog Sada uspostavio je saradnju sa Ruskim državnim univerzitetom za naftu i gas „Gubkin“, dok je Univerzitet u Beogradu potpisao memorandum sa Sanktpeterburškim rudarskim univerzitetom. Na ovaj način NIS nastavlja da doprinosi unapređenju kvaliteta obrazovanja u Srbiji i istovremeno obezbeđuje stručnu podršku kompaniji i svojim zaposlenima od strane prestižnih obrazovnih institucija Ruske Federacije. NIS je prva kompanija u Srbiji koja je za doprinos unapređenju kvaliteta obrazovanja dobila „Svetosavsku nagradu“ koju dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...