Eksperiment: presađeni ljudski geni u majmunski mozak

M. L.

Majmuni su potom pokazivali bolje rezultate na testu pamćenja, a mozgovi su počeli da se razvijaju slično kao kod ljudske dece. Upozorenje na rizičnost ovakvih eksperimenata
(ilustracija, majmuni vrste Rhesus macaque na kojima kineski i američki naučnici eksperimentišu sa ljudskim genima)

Naučnici uz Hunminskog (Khunmin) instituta zoologije pri Kineskoj akademiji nauka, sarađivali su s kolegama Severnokarolinskog univerziteta u SAD u eksperimentalnom presađivanju ljudskih gena u mozgove majmuna. Tom prilikom pokazalo se, kako se navodi u studiji u stručnom časopisu Nešnel sajens rivju (National Sience Review) čije nalaze prenosi AFP, da su majmuni koji u dobili ljudske gene za mikrocefalin  (MCPH1), potom na testovima pamćenja bolje pamtili boje i slike. Osim toga, otkriveno je da su se mozgovi u genetski promenjenim primercima vrste Rhesus macaque dalje razvijali slično kao u deci. U studiji se tim povodom napominje da nijedan majmum nije imao nenormalno veliki mozak.

Kineski naučnici tvrde da se na ovaj način, preko modifikovanih majmuna, može postići bolje razumevanje ljudskih osobina.

Neki drugi naučnici, koji nisu učestvovali u ovom istraživanju, kao na primer, Džems (James) Sikela, s Univerziteta u Koloradu, izjavili su časopisu MIT Tehnolodži rivju (Technology Review) da "korišćenje transgenih majmuna za izučavanje ljudskih gena, povezanih sa evolucijom mozga, može biti veoma riskantan put". Tojest, kako je precizirao, "nastavljanje eksprimenata bi moglo dovesti do ekstremnih i teško predvidljivih promena".


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...