NIS pomogao otvaranje kabineta za mehatroniku u Mašinskoj školi „Pančevo“

BM

Kroz svoj korporativni program „Energija znanja“, kompanija NIS već sedmu godinu sarađuje sa obrazovnim i naučnim institucijama u Srbiji i inostranstvu, u cilju doprinosa nauci i obrazovanju, kao i prilagođavanja studijskih programa potrebama tržišta.

Uz podršku kompanije NIS, Mašinska škola „Pančevo“ dobila je savremeno opremljen kabinet za mehatroniku, čime je unapređen proces odvijanja nastave u ovoj obrazovnoj ustanovi. Kabinet za mehatroniku opremljen je u okviru Memoranduma o saradnji koji je kompanija NIS potpisala sa Mašinskom školom „Pančevo“ u septembru 2017. godine, kako bi se obezbedili uslovi za prilagođavanje školskog programa i školovanje kadrova za poslovne potrebe Rafinerije nafte u Pančevu.

Svečanom otvaranju kabineta za mehatroniku prisustvovali su predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, lokalne samouprave, kompanije NIS i rukovodstva Mašinske škole u Pančevu.

kabinet za mehatroniku

Novi kabinet za mehatroniku opremljen je savremenom didaktičkom opremom za izvođenje vežbi i sticanje praktičnih znanja, kojom se simuliraju uslovi u pravom radnom okruženju i doživljavaju realni uslovi procesne industrije. Nov nameštaj i nastavna oprema modernizovali su i unapredili obrazovni proces, prvenstveno za obrazovni profil tehničar mehatronike, ali i za druge obrazovne profile, među kojima su tehničari za kompjutersko upravljanje i mašinski tehničari za kompjutersko konstruisanje. Kompanija NIS je za opremanje kabineta za mehatroniku izdvojila sredstva u iznosu od milion dinara.

Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva
Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva

Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva, ovom prilikom je izjavio: „Izrazio bih veliku zahvalnost kompaniji NIS na više puta dokazanoj društvenoj odgovornosti. Srećan sam što je ovaj novac uložen u odeljenje mehatronike i siguran da ćemo sa Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje i Ministarstvom prosvete uspeti da u Pančevu prikažemo šta je to dualno obrazovanje, kao i da stvorimo uslove da naša deca, kada izađu iz srednjih škola, mogu da zarađuju i budu samostalna. Siguran sam da ćemo imati još zajedničkih projekata, pre svega u oblasti obrazovanja, koje postaje vrlo važna oblast, jer je to znak oporavka društva i razvoja Grada Pančeva“.

Milan Kovačević, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje
Milan Kovačević, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje

Milan Kovačević, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice zahvalio se svima koji su učestvovali u projektu i imali razumevanja i volje za njegovu realizaciju: “Zahvalio bih se i učenicima koji su izabrali ovo zanimanje za svoju budućnost i koji svojim radom i obrazovanjem mogu da doprinesu kompaniji koja je imala sluha za pomoć ovom projektu. Želim da podržimo ovakve aktivnosti, o čemu govori i činjenica da je Vlada Republike Srbije, zajedno sa Pokrajinskom vladom, opredelila obrazovanje i zdravstvo kao dva strateška cilja.“

Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada NIS-a
Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada NIS-a

Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada NIS-a, istakao je značaj obrazovanja kao jednog od glavnih stubova svakog društva i zaloga za budućnost.

„Ovaj kabinet omogućiće učenicima da pored teorijskih dobiju i mogućnost sticanja praktičnih znanja. Mehatronika kao nauka je spoj mašinstva, elektrotehnike i digitalizacije, a jasno je da je svet na pragu Četvrte industrijske revolucije. Rafinerija nafte Pančevo razvija se u kontinuitetu, 2012. godine izgradili smo pogon MHC/DHT, a ove godine planiramo da startujemo „Duboku preradu“. Samim tim, mnogo više su zastupljene tehnologije kao što su mashine learning i veštačka inteligencija, a za praćenje takvih trendova potrebni su stručni kadrovi. Ovo je doba izazova za industriju, a mi imamo ambiciju da budemo ako ne najbolja rafinerija u Evropi, onda svakako jedna od najboljih u regionu. Da bismo to ostvarili, pored ulaganja u opremu, potrebno je ulaganje u stručne kadrove, obrazovanje i školstvo“, istakao je Gagić.

Osim toga, u saradnji sa NIS-om, i u konsultaciji sa inženjerima Rafinerije nafte u Pančevu, u Mašinskoj školi je dopunjen i prilagođen nastavni program za obrazovni profil tehničar mehatronike. Prilagođavanjem nastavnog programa i opremanjem prostora za rad, stvorene su okolnosti za školovanje kadrova za potrebe Rafinerije.

Nenad Dojčinović, direktor Mašinske škole „Pančevo"
Nenad Dojčinović, direktor Mašinske škole „Pančevo"

„Obeležavamo još jednu stanicu na dugom, plodonosnom i uspešnom putu saradnje između NIS-a i Mašinske škole „Pančevo”. Nadam se mnogim novim sličnim stanicama saradnje, a jedna od sledećih koju ćemo realizovati na inicijativu NIS-a je prvo revijalno republičko takmičenje tehničara mehatronike, koje će biti održano u maju mesecu. Priča o kabinetu za mehatroniku započela je na inicijativu Grada Pančeva i kompanije NIS, u cilju realizacije dualnog obrazovanja, kako bi učenici koji izlaze iz ove škole stekli adekvatno znanje i brzo se prilagodili radu u kompaniji kao što je NIS“, naglasio je Nenad Dojčinović, direktor Mašinske škole „Pančevo“.

Kroz svoj korporativni program „Energija znanja“, kompanija NIS već sedmu godinu sarađuje sa obrazovnim i naučnim institucijama u Srbiji i inostranstvu, u cilju doprinosa nauci i obrazovanju, kao i prilagođavanja studijskih programa potrebama tržišta. Radi poboljšanja uslova za rad učenika i studenata, kompanija NIS je u okviru programa „Energija znanja“ do sada opremila preko 50 učionica i laboratorija u školama i na fakultetima u Srbiji. Za svoj doprinos razvoju obrazovanja, NIS je prva kompanija dobitnik prestižne „Svetosavske nagrade“, koju dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...