Naftaši učvršćuju saradnju sa akademskom zajednicom

BM

NIS potpisao sporazume o saradnji sa vodećim ruskim i srpskim univerzitetima i tako nastavio saradnju sa akademskim ustanovama dve zemlje.

Pored toga što su tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji potpisani memorandumi o saradnji sa dva prestižna ruska univerziteta, Sanktpeterburškim rudarskim univerzitetom i Ruskim državnim univerzitetom za naftu i gas Gubkin NIS je potpiivanjem sporazuma sa univerzitetima u Beogradu i Novom Sadu ozvaničio i saradnju sa srpskim visokošlokskim ustanovama.

NIS je, inače, prva kompanija u Srbiji koja ima sporazume o strateškoj saradnji sa ove dve visokoškolske ustanove u Ruskoj Federaciji. Iz NIS-a ističu da su ovim memorandumima nastavili sa produbljivanjem višegodišnje uspešne saradnje sa vodećim državnim univerzitetima u Srbiji i Rusiji. Sporazume je u ime kompanije potpisao Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS.

Pored ovih sporazuma, memorandume su međusobno potpisali i ruski i srpski univerziteti. Univerzitet iz Novog Sada uspostavio je saradnju sa Ruskim državnim univerzitetom za naftu i gas Gubkin, dok je Univerzitet u Beogradu potpisao memorandum sa Sanktpeterburškim rudarskim univerzitetom.

Memorandumima se uspostavlja strateška saradnja u oblasti obrazovanja, razvoja naučnih istraživanja i razmene znanja. Njima je, između ostalog, dogovorena razmena studenata na svim nivoima, profesora, stručnjaka i naučnika, održavanje programa stručnog usavršavanja i zajedničkih istraživačkih projekata. Takođe, predviđena su predavanja ruskih profesora i stručnjaka na srpskim univerzitetima i NIS-u, kao i gostujuća predavanja domaćih profesora i eksperata NIS-a na ruskim univerzitetima. Pored toga, dogovorena je saradnja na popularizaciji i učenju ruskog jezika u Srbiji, uključivanje studenata iz Ruske Federacije u programe za mlade NIS-a, stipendije NIS-a za srpske studente na dva ruska univerziteta, kao i na domaćim akademskim ustanovama.

Tokom boravka u Srbiji predstavnici ruskih univerziteta, koje su predvodili rektor Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas Gubkin Viktor Georgijevič Martinov i prvi prorektor Sanktpeterburškog rudarskog univerziteta Natalija Vladimirovna Paškevič, posetili su Novi Sad gde su razgovarali sa rektorom novosadskog Univerziteta Dejanom Jakšićem i gradonačelnikom Milošem Vučevićem.

Ruska delegacija se u Beogradu susrela sa Mladenom Šarčevićem, ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i sa rektorom Univerziteta u Beogradu Ivankom Popović. Na ovim susretima učestvovali su i predstavnici NIS-a kao kompanije koja neguje višegodišnju saradnju sa domaćim i stranim visokoškolskim i naučnim ustanovama, Ministarstvom prosvete nauke i tehnološkog razvoja Srbije, kao i sa lokalnom samoupravom u Novom Sadu.

Iz NIS-a ističu da nastavljaju praksu da se u svim segmentima poslovanja oslanjaju na znanje i upotrebu visokih tehnologija. Od 2009. kompanija je u društveno odgovorne projekte uložila više od tri milijarde dinara, od čega samo u oblast nauke i obrazovanja više od 600 miliona dinara. U toj oblasti od posebnog je značaja korporativni program Energija znanja, putem kog NIS ostvaruje saradnju sa obrazovnim i naučnim institucijama u oblasti naučno-istraživačkog rada.

NIS  je do sada potpisao Memorandume/Ugovore o saradnji sa dva univerziteta u Srbiji, osam univerziteta u regionu i Ruskoj Federaciji, više od 30 fakulteta i tri stručna naučna društva.

Na Ruskom državnom univerzitetu nafte i gasa I.M.Gubkin i Sanktpeterburškom rudarskom univerzitetu trenutno studira 18 srpskih studenata koji su stipendisti kompanije NIS.

U 2018. godini na ovim univerzitetima diplomiralo je šest NIS-ovih stipendista koji su se zaposlili u kompaniji. U školskoj 2018/2019. godini NIS ima 13 novih ugovora o stipendiranju – od toga tri u Ruskoj Federaciji i 10 u Srbiji.

Pored tih ugovora, aktivna su ukupno 23 ugovora o stipendiranju u Ruskoj Federaciji i Srbiji.

NIS je do sada stipendirao više od 90 studenata na fakultetima u Srbiji i inostranstvu, od kojih je preko 30 već zaposleno u kompaniji. NIS je prva kompanija u Srbiji koja je za svoj doprinos unapređenju kvaliteta obrazovanja dobila „Svetosavsku nagradu“ koju dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...