NIS ozvaničio saradnju sa dva ruska univerziteta

BM

Potpisivanjem memoranduma o strateškoj saradnji sa dva prestižna univerziteta iz Ruske Federacije - Sanktpeterburškim rudarskim univerzitetom Gorni i Ruskim državnim univerzitetom za naftu i gas Gubkin kompanija NIS nastavlja da produbljuje saradnju sa prestižnim međunarodnim obrazovnim i naučnim institucijama.
(foto: Viktor Martinov, rektor niverziteta I.M.Gubkin, Natalija Vladimirovna Paškevič, prvi prorektor Univerziteta Gorni i Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a).

Kompanija NIS potpisala je danas memorandume o strateškoj saradnji sa dva prestižna univerziteta iz Ruske Federacije - Sanktpeterburškim rudarskim univerzitetom i Ruskim državnim univerzitetom za naftu i gas Gubkin. Memorandume je u ime kompanije potpisao Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a. Ovom prilikom sporazume su međusobno potpisali i univerzitet iz Novog Sada i Ruski državni univerzitet za naftu i gas Gubkin.

Memorandumima se uspostavlja strateška saradnja u oblasti obrazovanja, razvoja naučnih istraživanja i razmene znanja. Njima je, između ostalog, predviđena saradnja srpskih i ruskih univerziteta, razmena studenata na svim nivoima, profesora, stručnjaka i naučnika, održavanje programa stručnog usavršavanja, zajedničkih istraživačkih projekata, predavanja ruskih profesora i stručnjaka na srpskim univerzitetima i u NIS-u, gostujuća predavanja domaćih profesora i eksperata NIS-a na ruskim univerzitetima. Takođe je predviđena saradnja na popularizaciji i učenju ruskog jezika u Srbiji, uključivanje studenata iz Ruske Federacije u programe za mlade NIS-a, stipendije NIS-a za srpske studente na dva ruska univerziteta, kao i na domaćim akademskim ustanovama, održavanje zajedničkih međunarodnih konferencija i simpozijuma.

Potpisivanjem ovih memoranduma kompanija NIS nastavlja da produbljuje saradnju sa prestižnim međunarodnim obrazovnim i naučnim institucijama. NIS je do sada ostvario saradnju sa gotovo 50 institucija, među kojima su brojni fakulteti univerziteta u Beogradu i Novom Sadu, kao i univerziteti u Ruskoj Federaciji, među kojima su i Uhtinski državni tehnički univerzitet i Univerzitet Lobačevski. Samo kroz korporativni program Energija znanja kompanija je do sada uložila više od tri miliona evra u oblasti obrazovanja. NIS je prva kompanija u Srbiji koja je dobila Svetosavsku nagradu za unapređenje kvaliteta obrazovanja.

Ruski univerziteti sa kojima su potpisani sporazumi spadaju, inače, u najprestižnije visokoškolske ustanove u Ruskoj Federaciji.

Univerzitet I.M.Gubkin je jedna od najvažnijih obrazovnih ustanova u Rusiji kada je reč o znanjima iz oblasti nafte i gasa, a osnovan je 30-ih godina 20. veka. Na godišnjem nivou ga pohađa više od 9.000 studenata, pri čemu je više od petine stranih studenata. Posedovanje preko 50 naučno-istraživačkih centara i laboratorija, kao i međunarodnog sertifikata o sistemu menadžmenta kvalitetom u obrazovanju ISO 9001 su samo neki od pokazatelja naprednog naučno-pedagoškog sistema ovog Univerziteta. Strateški partneri ove institucije su neke od najvećih ruskih i svetskih naftno-gasnih kompanija: Gazprom, Rosnjeft, Lukojl, Šel (Shell), Total, Britiš (British) Petroleum. Sporazume je u ime Univerziteta I.M.Gubkin potpisao rektor Viktor Martinov.

Sanktpeterburški rudarski univerzitet Gorni je vodeća državna visokoškolska ustanova u Rusiji u oblasti rudarskog inženjerstva. Ovo je prva visokoškolska ustanova tehničkog obrazovanja u Rusiji, a osnovana je po naredbi ruske carice Katarine Velike 1773. godine. Danas Sanktpeterburški rudarski univerzitet čine fakulteti geoloških istraživanja, rudarstva, prerade minerala, nafte i gasa, kao i ekonomskih i drugih društvenih nauka, a diplomci ovog univerziteta rade u najvećim ruskim i svetskim naftnim kompanijama. U ovoj eminentnoj visokoškolskoj ustanovi je svoje naučne disertacije odbranio niz istaknutih ruskih državnika među kojima je i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin sa disertacijom na temu Strateško planiranje za obnovu mineralnih zaliha regiona u uslovima formiranja tržišnih odnosa. Sporazum je u ime Sanktpeterburškog rudarskog univerziteta Gorni potpisala prvi prorektor, Natalija Vladimirovna Paškevič.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...