Obrazovanje – saradnja koja jača veze Srbije i Rusije

BM

Delegacija ruskih univerziteta razgovarala sa gradonačelnikom Novog Sada i rektorom Univerziteta u Novom Sadu o značaju međusobne saradnje između obrazovnih institucija koje pripremaju buduće kadrove za NIS kao i Gaspromnjeft.
Susret gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića sa Viktorom Georgijevičem Martinovim, rektorom Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas I.M. Gubkin

Delegacija dva ugledna ruska univerziteta, Sanktpeterburškog rudarskog univerziteta Gorni i Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas Gubkin, posetila je juče Univerzitet u Novom Sadu i razgovarala sa rektorom Univerziteta Dejanom Jakšićem. Ruska delegacija se, takođe, susrela sa Milošem Vučevićem, gradonačelnikom Novog Sada. Sastancima je prisustvovala i delegacija NIS-a, koji već godinama ima saradnju sa ruskim visokoškolskim ustanovama, novosadskim univerzitetom i uspešnu poslovnu i svaku drugu saradnju sa lokalnom samoupravom u Novom Sadu.

Delegaciju NIS-a je predvodio Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora i direktor Funkcije za spoljne veze, odnose sa državnim organima i PR. Delegaciju iz Ruske Federacije predvodili su rektor Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas Viktor Georgijevič Martinov i prvi prorektor Sanktpeterburškog rudarskog univerziteta Gorni Natalija Vladimirovna Paškevič.

Vucevic-Natalija

Susret gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića sa Natalijom Vladimirovnom Paškevič, prvim prorektorom Sanktpeterburškog rudarskog univerziteta Gorni

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da je saradnja sa Ruskom Federacijom od izuzetnog značaja za Novi Sad, a posebno se osvrnuo na dobre odnose sa pobratimskim gradom Nižnjim Novgorodom. On je rekao da su realizovani brojni zajednički projekti na polju obrazovanja i kulture, ali i da se kontinuirano radi na uspostavljanju još čvršćih veza.

„Susret predsednika Vučića i Putina je potvrda prijateljskih odnosa dve zemlje i od posebne je važnosti za našu državu na planu međunarodne politike. Novi Sad kao lokalna samouprava daje doprinos takvim odnosima i posvećen je daljem razvoju partnerskih poduhvata na opštu dobrobit“,  naglasio je gradonačelnik Vučević.

Viktor Georgijevič Martinov, rektor Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas I.M. Gubkin, izrazio je zadovoljstvo zbog buduće saradnje između dve naučno-obrazovne institucije.

Viktor-Georgijevic-Martinov

„Ako su kompanije kao što su Gaspromnjeft i NIS usmerene prvenstveno na delatnosti u naftno-gasnoj industriji, onda mora da postoji i plodotvorna saradnja između obrazovnih institucija koje pripremaju buduće kadrove za njih. Studenti koji završe naše univerzitete obavljaće poslove na sličnim proizvodnim lokacijama i logično je da se međusobno razumeju koristeći isti tehnički vokabular,  odnosno da podržavaju određeni nivo vladanja tehničkim znanjima koji sledi savremene trendove u ovoj oblasti“, istakao je Martinov.

Prvi prorektor Sanktpeterburškog rudarskog univerziteta Gorni, Natalija Vladimirovna Paškevič, istakla je da ova naučno-obrazovna institucija već ima uspostavljenu saradnju sa univerzitetima u Srbiji, konkretno sa Univerzitetom u Beogradu.

Natalija-Vladimirovna-Paskevic

„Sanktpeterburški rudarski univerzitet priprema buduće kadrove za rad u kompaniji NIS, a prvi studenti iz Srbije već su završili naš univerzitet. U ovom trenutku Fakultet za naftu i gas pohađa deset srpskih studenata. Istakla bih da je reč o vrlo talentovanim budućim stručnjacima za naftu i gas, koji su jako dobro pripremljeni, naučno orijentisani, tako da je rad sa njima pravo zadovoljstvo. Ove godine upisano je još deset srpskih studenata u okviru pripremnog odeljenja našeg Univerziteta. Nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji sa kompanijom NIS,  trudićemo se da broj studenata iz Srbije bude još veći“, rekla je Natalija Vladimirovna Paškevič.

Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a i direktor Funkcije za spoljne veze odnose sa državnim organima i PR je ovom prilikom istakao važnost saradnje kompanije i univerziteta i ulaganja u mlade stručne kadrove.

Vadim-Smirnov

„Kompanija NIS ima veliku čast da već sedam godina sarađuje sa dva najbolja univerziteta u Rusiji – Ruskim državnim univerzitetom za naftu i gas Gubkin i Sanktpeterburškim  rudarskim univerzitetom. Oni su sada najtraženiji na tržištu, a naša kompanija je prepoznala potrebu tržišta u kojoj postoji manjak mladih specijalista u ovoj industriji i na tome predano radimo. Ono što je za nas jako važno je to da je prva generacija naših studenata koji su se školovali na ovim univerzitetima već  zaposleno u NIS-u. Sledeće godine očekujemo još 12 mladih specijalista koji će dobiti zaposlenje u našoj kompaniji i primeniti stečeno znanje“, naveo je Smirnov.

Pozdravljajući prisutne učesnike sastanka rektor Dejan Jakšić je izrazio spremnost Univerziteta u Novom Sadu da unapredi saradnju sa ruskim univerzitetima, na obostranu korist i zadovoljstvo.

predstavnici-univerziteta-NS

Predstavnici Univerziteta u Novom Sadu predvođeni rektorom Dejanom Jakšićem

„Naša je intencija da unapredimo saradnju u oblastima koje su značajne za našu Pokrajinu, kroz saradnju sa ruskim univerzitetima i NIS-om, kao našim značajnim partnerom. Na ovaj način povezujemo obrazovanje, nauku i privredu. Ova saradnja, iz našeg ugla, treba da omogući obrazovanje studenata koji će po završetku studija lako pronalaziti posao, što je značajno i za Univerzitet i za naftnu kompaniju“, istakao je rektor Jakšić u svom izlaganju.

Razgovori u Novom Sadu održani su u sklopu višednevne posete rektora ruskih univerziteta Srbiji tokom koje će 17. januara biti potpisani sporazumi o strateškoj saradnji sa kompanijom NIS, odnosno vodećim domaćim državnim akademskim ustanovama – univerzitetima u Novom Sadu i Beogradu. NIS će takođe potpisati memorandume o strateškoj saradnji sa novosadskim i beogradskim univerzitetom.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...