Srbija će sa Rusijom sarađivati u oblasti nuklearne energije

BM

Na međunarodnom forumu Atomekspo 2018 u Sočiju potpiosan document o saradnju Srbije i Rusije u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja u području primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

Srbija i Rusija potpisale su na međunarodnom forumu Atomekspo 2018 u Sočiju dokument o principima rusko-srpske saradnje u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja u području primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

"Potpisivanjem ovog dokumenta postavljen je okvir za saradnju između ruskih i srpskih naučno-istraživačkih organizacija, naučnika i inovacionih kompanija u sferi atomske energije i njenog mirnog korišćenja u medicini, poljoprivredi, industriji", rekao je Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije, koji je ovaj document potpisao sa Aleksejem Lihačovim, generalnim direktorom Državne korporacije za nuklearnu energiju Rosatom.

Kao prioritetne pravce dokument predviđa podršku u stvaranju i razvoju nuklearne infrastrukture u Srbiji, usmerenoj na korišćenje nuklearne energije u mirnodopske svrhe, razvoj nuklearne medicine, primenu radiacionih tehnologija u poljoprivredi i industriji, povećanje kvalifikacija administrativnog, naučnog i tehničkog kadra u oblasti primene nuklearne energije u mirne svrhe kroz obuku i stažiranje, kao i povećanje ukupnog nivoa informisanosti građana o nuklearnim tehnologijama i njihovoj primeni u drugim sferama.

Za organizaciju delovanja u navedenim pravcima biće formirane zajedničke radne grupe sa ciljem pronalaženja mogućnosti realizacije zajedničkih projekata, koji su usmereni na razvoj saradnje.

Srbija je, inače, prvi put nastupila na međunarodnom forumu Atomekspo 2018 u Sočiju, koji je jedan od glavnih događaja u svetskoj nuklearnoj industriji.

„Veoma je značajno što Srbija danas prvi put učestvuje na ovoj velikoj izložbi i konferenciji. Ovde će biti prikazane najnovije inovacije i tehnološka dostignuća u korišćenju atomske i nuklearne energije u mirnodopske svrhe, a pre svega u medicini, poljoprivredi i drugim industrijama, koje mogu da apsorbuju ovo znanje na korist građana i celog društva”, rekao je Popović.

Atomekspo, koji se održava od 14. do 16. maja, najveća je izložbena i poslovna platforma za diskusiju o trenutnom stanju nuklearne industrije i postavljanju budućih trendova i održava se jednom godišnje, počevši od 2009. godine u organizaciji Državne korporacije za atomsku energiju Rosatom.

Na ovom skupu učestvuje više od 600 svetskih kompanija i više od 1.500 eksperata u toj oblasti, a akreditovano je više od 400 predstavnika medija. Forumu prisustvuju rukovodioci ključnih kompanija koje rade u globalnoj nuklearnoj industriji, vladinim agencijama, međunarodnim i nekomercijalnim organizacijama i vodeći stručnjaci.

Teme o kojima se diskutuje na panelima i okruglim stolovima obuhvataju najvažnija pitanja u nuklearnoj industriji danas. Vodeće kompanije iz globalne nuklearne industrije i srodnih sektora predstavljaju svoje originalne tehnologije i dizajn na izložbi.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...