Markiranje goriva u Srbiji od decembra

Izvor:   Tanjug

Ko će markirati gorivo u Srbiji znaće se za 20-ak dana, kada tenderska komisija proveri da li kompanija SGS ispunjava sve tražene uslove da bi od decembra mogla otpočeti sa obeležavanjem derivata nafte koji se prodaju u Srbiji. Markiranje treba da spreči nelegalnu prodaju goriva jer se u Srbiji “na crno” proda od pet do 10 odsto svih derivate.

Kompanija SGS jedina je podnela ispravnu ponudu na tenderu za usluge obeležavanja derivata nafte u Srbiji. Markiranje treba da spreči nelegalnu prodaju goriva.

Petar Stanojević, pomoćnik ministra energetike najavio je u ponedeljak, nakon otvaranja ponude u ministarstvu, da bi proces obeležavanja goriva trebalo da počne u decembru ove godine, prenosi Tanjug.

“Na taj način će prihodi budžeta biti povećani za 50 do 100 miliona evra godišnje, jer se procenjuje da se za toliko nelegalno proda goriva u Srbiji. Na crno se proda između pet i 10 odsto svih količina goriva, a obeležavanje to treba da spreči, jer se u promet ne može pustiti gorivo koje nije markirano, odnosno obeleženo. To je kao stavljanje akcizne markice na akcizne proizvode, samo što je ovde akcizni proizvod tečan, pa se malo drugačije radi", objašnjava Stanojević najavljujući i da će Srbija, za ne više od godinu dana, dobiti nacionalnu laboratoriju, koja će moći da kontroliše sve vrste goriva, odnosno, uzimaće se uzorci sa svih benzinskih stanica svih vrsta derivata jednom godišnje, čime će se obezbediti kvalitet goriva za potrošače.

Stanojević je napomenuo da se radilo o međunarodnom tenderu, da je 10 kompanija podiglo dokumentaciju, a dve su podnele ponude, od kojih je jedna bila neispravna.

Za dvadesetak dana biće poznato da li kompanija SGS ispunjava uslove tendera.

Kompanija SGS, inače, zapošljava 75.000 ljudi u svetu, ima 1.500 kancelarija i promet od 5,5 milijardi evra. Sa njom u konzorcijumu je kompanija Autentiks, koja je obavljala devet nacionalnih programa markiranja i koja svojim markerima pokriva 56 odsto tržišta goriva na teritoriji Amerike, a radi sa šest brendova među kojima je i Šel.

Vlada Srbije je 20. maja usvojila je Uredbu o obeležavanju, odnosno markiranju derivata nafte. Tom uredbom propisuje se način markiranja derivata nafte, čime se stvaraju uslovi za uspostavljanje sistema koji će omogućiti otkrivanje derivata nafte koji na tržište Srbije nisu stavljeni na propisan način, kao i kontrolu tržišnih tokova.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...