NIS i Centar za istraživanje i razvoj kompanije Sonangol iz Angole potpisali Memorandum o razumevanju

Izvor:   NIS

Naučno-tehnološki centar kompanije NIS (NTC) i Centar za istraživanje i razvoj državne naftne kompanije Sonangol iz Angole (Centro de Pesquisa e Desenvolvimento da Sonangol, S.A. – CPD Sonangol) potpisali su Memorandum o razumevanju tokom posete angolske delegacije domaćoj naftnoj kompaniji. (Potpisivanje Memoranduma o razumevanju, Beograd. Foto: NIS)

Memorandum su u prostorijama NIS-a u Beogradu, u prisustvu ambasadora Republike Angole u Republici Srbiji Emilia Migela de Karvalja Sobrinja, potpisali Leonid Stulov, direktor NTC-a, i generalni direktor CPD Sonangol Vladimir Alberto Goveia Mašado i član Borda CPD Sonangol Fabio Alešandre Fereira Lopeš.

Saradnja sa jednom od najvećih kompanija u Africi

Memorandumom o razumevanju definisana je namera dve kompanije da realizuju saradnju u oblastima geoloških istraživanja i obnovljive energije, uključujući povećanje potencijala za proizvodnju nafte i gasa, uz ostvarivanje pozitivnih ekonomskih rezultata.

Saradnja podrazumeva i pružanje konsultantskih usluga od strane NTC-a u oblastima inženjeringa i menadžmenta povezanih sa geološkim, geofizičkim i geohemijskim naukama, kao i u oblasti razvijanja planova obuka za razvoj kompetencija eksperata u industriji nafte i gasa.

Veoma značajan deo saradnje su i aktivnosti usmerene na razvoj projekata obnovljivih izvora energije, uključujući solarnu energiju i zeleni vodonik.

Delegacija angolske kompanije imala je priliku i da poseti prostorije i laboratorije NTC-a u Novom Sadu kako bi se upoznala sa naučno-istraživačkim potencijalima NTC-a.

Delegacija Sonangola
Delegacija Sonangola (Foto: NIS)

Članovi delegacije obišli su i Trening centar NIS-a u Elemiru, a posetiće i Rafineriju nafte u Pančevu i Laboratoriju Downstream, koja se nalazi u okviru rafinerije, ali funkcioniše kao deo organizacionog sistema NTC-a.

Pored izvršnih direktora Centra za istraživanje i razvoj Sonangola, delegaciju iz Angole čine i direktori nadležni za poslove istraživanja i inovacija, finansija, IT-a i upravljanja podacima, kao i visokopozicionirani zvaničnici matične kompanije Sonangol, zaduženi za oblast istraživanja i proizvodnje, prerade i petrohemijskog biznisa.

NIS Grupa je jedan od najvećih vertikalno integrisanih energetskih sistema u Jugoistočnoj Evropi.

Osnovne delatnosti su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i prirodnog gasa, promet širokog asortimana naftnih i gasnih derivata, kao i realizacija projekata u oblasti petrohemije i energetike.

Sedište NIS-a i glavni proizvodni kapaciteti nalaze se u Republici Srbiji: naftna i gasna nalazišta, Rafinerija nafte Pančevo, skladišta, kao i mreža benzinskih stanica. Osim u Srbiji, NIS delatnost razvija i u regionu Balkana. Regionalna ekspanzija odvija se u dva osnovna pravca - na polju istraživanja i proizvodnje nafte i gasa (u Rumuniji i Bosni i Hercegovini) i kroz razvoj maloprodajne mreže (u Bugarskoj, Bosni i Hercegovini i Rumuniji).

NJ.E. ambasador Angole, Emilio Migel de Karvaljo Sobrinjo
NJ.E. ambasador Angole, Emilio Migel de Karvaljo Sobrinjo (Foto: NIS)

Centar za inovacije NIS-a

Naučno-tehnološki centar NIS-a (NTC) je naučno-istraživačka kompanija i ćerka kompanija NIS-a.

Predstavlja centar za inovacije NIS-a, usmeren na razvoj i primenu novih naučno-tehnoloških dostignuća i uvođenje inovativnih tehnologija u naftnom, gasnom i energetskom sektoru.

 Ključni resursi NTC-a uključuju blizu 400 kvalifikovanih i iskusnih stručnjaka različitih profila, više od 60 najsavremenijih softvera, kao i dve najmodernije laboratorije sa skoro 300 sertifikovanih metoda ispitivanja. NTC se u svom radu oslanja i na saradnju sa brojnim domaćim i međunarodnim obrazovnim institucijama.

Poseta delegacije Sonangola NIS-u
Poseta delegacije Sonangola NIS-u (Foto: NIS)

Opseg delatnosti Sonangol-a

Sonangol (Sociedade Nacional de Combustíveis de Angola, EP) je državna naftna kompanija čije su glavne delatnosti istraživanje, razvoj, proizvodnja, transport, prerada i distribucija nafte i drugih ugljovodonika, kao i njihovih derivata, uključujući petrohemijske aktivnosti. Sonangol je takođe jedna od najvećih kompanija u Africi.

Centar za istraživanje i razvoj kompanije Sonangol (Centro de Pesquisa e Desenvolvimento da Sonangol, S.A. - CPD Sonangol) formiran je 2021. godine kako bi doprineo razvoju nacionalnog naftnog sektora Angole, za potrebe istraživanja i razvoja industrije.

Glavni fokus Centra je na istraživanjima, razvoju i inovacijama kroz razvoj naprednih studija za istražne i proizvodne aktivnosti u naftnom sektoru, na razvoju ključnih geoloških i geofizičkih tehnologija i istraživanja i naftnih ležišta, kao i izradi studija u oblasti poboljšane eksploatacije nafte (Enhanced Oil Recovery - EOR).

Centar je takođe jedan od vodećih entiteta za energetsku tranziciju kompanije Sonangol, koji definiše odgovarajuća energetska rešenja kroz korišćenje obnovljive energije i obezbeđivanje tehničke podrške svim ćerkama-kompanijama i partnerima Sonangola.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...