Mediji o energetskoj krizi: Američke energetske kroporacije će vaditi gas u Alžiru

Priredila N.J.

Ekson i Ševron bi trebalo da dobiju pravo na eksploataciju konvencionalnih nalazišta gasa i nalazišta gde se gas dobija iz škriljaca
(ilustracija, Glavni alžirski gasovod prema Evropi, https://www.researchgate.net/)

Alžirska nacionalna naftna kompanija zaključiće ugovor o eksploataciji gasa sa američkim gigantima Ekson i Ševron (Exxon i Chevron). Alžiru se tako ispunjava želja da postane glavni snabdevač Evrope gasom – prenosi pariski Kurie Enternasional u pregledu medija.

Volstrit džornal (WT) https://www.wsj.com/articles/exxon-chevron-near-deals-to-drill-in-gas-rich-algeria-8aeed887  izvestio je da Sonatrach, alžirska državna kompanija za naftu i gas, trenutno pregovara sa američkim gigantima Ekson i Ševron o eksploataciji „ogromnih rezervi“. Ugovori, ispregovarani pod direktnim nadzorom ministra energetike i rudarstva Mohameda Arkaba, trebalo bi da budu zaključeni do kraja godine, navodi američki list.

gas-skriljci-alzir-s

Bazeni gasa iz škriljaca u Alžiru, izvor https://www.researchgate.net/

Sankcije Rusiji – šansa za Alžir

Ekson i Ševron bi trebalo da dobiju pravo na eksploataciju konvencionalnih nalazišta gasa i nalazišta gde se gas dobija iz škriljaca. Procenjuje se da Alžir ima treću po veličini svetsku rezervu gasa koji se dobija iz (dubokih) stena. Ševron je potvrdio da je potpisao sporazum sa Alžirom koji mu omogućava „pristup podacima o tri naftna i gasna basena: Ahnet na jugu, Gourara u centru i Berkine na istoku, blizu granice sa Libijom i Tunisom”.

Alžir proizvodi 100 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od čega se polovina izvozi preko tri gasovoda koji transportuju tečni gas u Evropu. Alžir poseduje infrastrukturu koja mu daje ozbiljnu prednost u odnosu na druge zemlje poput SAD ili Katara.

Sankcije EU Rusiji – šansa su za Alžir. Kako bi zadovoljio evropsku potražnju, Alžir želi da poveća obim proizvodnje, ocenjuje sajt Tout sur l'Algerie (TSA) https://www.tsa-algerie.com/gaz-lalgerie-discute-avec-deux-geants-americains/

 “Nadam se da ćemo 2023. godine dostići proizvodnju od 100 milijardi kubnih metara gasa namenjenog isključivo izvozu“, rekao je krajem 2022. predsednik Alžira Abdelmadžid Tebune, prenosi sajt Alžeri Eko (Algérie Eco)  https://www.algerie-eco.com/2022/12/13/gaz-tebboune-veut-100-milliards-m3-dexportation/

„Neverovatan uspeh“

U julu 2022, Sonatrach je već potpisao ugovor vredan 4 milijarde dolara sa italijanskom grupom ENI, američkim Oksidentalom (Occidental) i francuskim Totalom, „za razvoj gasnih polja namenjenih jačanju snabdevanja Italije“, podseća TSA.

Za alžirski Lekpresion (L’Expression), ovi predstojeći ugovori su znak poverenja u alžirsku ekonomiju.

„Da li znate šta znači imati Ševron i EksonMobil u Alžiru?“ pita sa entuzijazmom predsednik Alžirsko-američkog poslovnog saveta Ismail Chikhoune. „Ova dva giganta ne idu bilo gde“, piše dnevnik, govoreći o „neverovatnom uspehu“.

„Nešto se zaista pomerilo. Vizija koju su imale velike međunarodne firme više nije ista, posebno od kada je proglašen novi zakon o investicijama propraćen garancijom o stabilnosti zakona tokom najmanje deset godina. […] Ako bi se velike kompanije instalirale u Alžiru, to bi povuklo i druge da dođu.”

Iako su prirodni resursi obilni, zemlja još treba da napreduje sa stanovišta infrastrukture, posebno one koja služi preradi u tečni gas, piše dalje alžirski list i zaključuje:  „Amerikanci to shvataju… EksonMobile i Ševron će to rešiti.”

 

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...