Kanada preti EU trgovinskim ratom zbog naftnog peska

Izvor:   SEEbiz / Hina

Kanada je zapretila da će podneti žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) protiv Evropske unije ako bude označavala naftu dobijenu iz naftnog peska u Alberti kao velikog zagađivača

Kanada je zapretila da će podneti žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) protiv Evropske unije ako bude označavala naftu dobijenu iz naftnog peska u Alberti kao velikog zagađivača, pokazali su dokumenti objavljeni u ponedeljak.

Evropski ogranak ekološke grupe Prijatelji Zemlje domogao se kopije pisma s odgovarajućim eksplicitnim upozorenjem koje je u decembru kanadski ambasador David Plunkett uputio evropskoj komesarki za klimu Connie Hedegaard.

Grupa je pismo prosledila kanadskim medijima koji su u ponedeljak objavili njegove delove.

Kanada će "istražiti svaku mogućnost koja joj stoji na raspolaganju kako bi odbranila svoje interese, uključujući i pritužbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji", ako u novoj evropskoj direktivi o gorivu nafta dobijena iz naftnog peska bude izdvojena na "diskriminišući, neosnovan ili nenaučan način", napisao je Plunkett.

Predložena evropska direktiva o kvalitetu goriva ograničila bi korišćenje nekonvencionalnog goriva, kao što je nafta dobijena iz naftnog peska u zapadnoj Kanadi, uz obrazloženje da eksploatacija nafte iz naftnog peska ugrožava životnu sredinu.

Takva goriva bila bi označena kao goriva koja uzrokuju puno veća zagađenja od drugih izvora nafte.

Ključni odbor EU-a glasaće o toj meri u četvrtak.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...