Svetski mediji o energetskoj krizi: Rusija prekida isporuke gasa nekim evropskim zemljama, Saudijci pritiču u pomoć

Priredila N.J.

Saudijski Aramko izlazi u susret hitnim zahtevima američkog predsednika Džoa Bajdena, koji po svaku cenu nastoji da zaustavi rast cena na pumpama
(ilustracija, Aramko rafinerija Ras Tanura i terminal u Saudijskoj Arabiji)

Ruska grupa Gasprom saopštila je da smanjuje isporuke gasa Evropskoj uniji. Ako Moskva uverava da je reč o tehničkim problemima, Die Presse to vidi kao politički manevar – prenosi Kurie enternasional.

„Nakon što su Nemačka, Austrija i Češka prijavile smanjenje snabdevanja gasom iz Rusije“, piše austrijski Die Presse,  ruska grupa Gasprom upozorila je da zbog tehničkih problema neće moći da obezbedi sve isporuke gasa za dve zemlje.

„Austrija, koja je 80% zavisna od ruskog gasa, smatra se posebno ranjivom.“

„Loše vesti“

Već nekoliko dana „loše vesti cure kap po kap“, komentariše austrijski dnevnik. U utorak, 14. juna, Gasprom je već obavestio Berlin o smanjenju isporuke ruskog gasa za 40 odsto preko gasovoda Severni tok 1, koji prelazi Baltičko more.

Ruska državna kompanija je navela probleme sa opremom, uključujući nedostatak kompresora marke Simens, koji je blokiran u Kanadi zbog sankcija protiv Moskve. Isporuke za u Nemačku zatim su smanjene. Nemačka tako nije mogla više da šalje gas Francuskoj. U istom periodu, isporuke u Italiju su takođe opadale.

Ove najave „podstiču neizvesnost“ na tržištima i „podižu cene“, prema Federalnoj agenciji za mreže (Bundesnetzagentur), nemačkom organu nadležnom za energetiku, telekomunikacije i železnice. Kako navodi Die Presse, njen predsednik Klaus Miler to vidi kao „signal upozorenja“  Zapadu.

Isporuke oružja i isporuke gasa

Za bečki list, koji prenosi argumente italijanske i nemačke vlade, smanjenje isporuka moglo bi biti „politički motivisano“.

„Smanjenje količine gasa poklapilo se sa posetom nemačkog kancelara Olafa Šolca Kijevu“, podseća se u naslovu. Tokom ovog putovanja, šef nemačke vlade je, pored francuskih, italijanskih i rumunskih lidera, stavio do znanja da podržava davanje Ukrajini statusa kandidata za Evropsku uniju. Ovaj stav zauzela je i Evropska komisija 17. juna.

U maju je već smanjena isporuka gasa za nekoliko evropskih zemalja, zbog poremećaja u Ukrajini kroz koju su određene isporuke tranzitirale. Krajem aprila, ruska grupa je u međuvremenu prekinula komercijalne odnose sa Poljskom i Bugarskom, zatim sa Finskom, nakon što su odbili da plate svoje narudžbine u rubljama.

Spasonosna saudijska nafta

Zauzvrat, saudijski naftni gigant Aramko odlučio je da favorizuje Evropu koja nastoji da smanji uvoz ruske nafte. Time izlazi u susret hitnim zahtevima američkog predsednika Džoa Bajdena, koji po svaku cenu nastoji da zaustavi rast cena na pumpama.

„Evropa kompenzuje rusku naftu saudijskom naftom“, naslov je saudijskog dnevnika Al-Rijad. „Evropska unija radi […] na postepenom smanjivanju uvoza ruske nafte i žuri da pronađe druge dobavljače“, ukazuje list, što sugeriše da je Aramko, saudijski naftni gigant, konačno pozitivno odgovorio na pozive za povećanje snabdevanja Evropi.

„Aramko je obavestio pet rafinerija u severnoj Aziji, uključujući Kinu, da će dobiti manje nafte u julu nego što je predviđeno ugovorom. Ovo smanjenje izvoza u Kinu ne mora nužno da sledi političke razloge, objašnjava saudijski list ArabNjuz.

„U maju je Kina povećala uvoz nafte […], što je rezultiralo velikim zalihama sirove nafte. Međutim, rafinerije su morale da prilagode svoje dugoročno planiranje kako bi zadovoljile opadajuću potražnju u aprilu i maju zbog strogih blokada covid-a.

Kina nastavlja da kupuje „rusku naftu u velikim količinama“, dodaje sajt Middle East Online. I to uprkos „višoj ceni“ koju je istakao Al-Rijad.

S druge strane, druge azijske zemlje, više proamerički nastrojene, a to su Japan, Južna Koreja, Tajland i Indija, dobiće količine nafte koje su tražili za mesec jul, prenosi američka ekonomska agencija Blumberg.

Najava kompanije Aramko dolazi pošto su Saudijci već najavili povećanje proizvodnje. Fajnenšel tajms je izvestio 7. juna da je, posle „mesečnog pritiska Bele kuće, Rijad popustio i dogovorio se sa drugim zemljama proizvođačima u okviru OPEK+ da ubrzaju proizvodnju“.

Ovo povećanje ponude ima za cilj da zaustavi „istorijske rekordno visoke cene nafte koji predstavljaju politički problem za američkog predsednika Džoa Bajdena, nekoliko meseci pre srednjoročnih izbora“, dodaje list.

Prema analitičarima, ovaj sporazum ukazuje na otopljenje između Saudijske Arabije i Bajdenove administracije.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...