NEHAMER: Veća šteta nama nego Moskvi, PUTIN: Imamo alternativu

D. Ćirović

Austrijski kancelar istakao da su, pored Beča, i Nemačka i Mađarska protiv potpunog prestanka uvoza ruske nafte i gasa, jer bi to donelo više problema samoj Evropi. Ruski predsednik poručio da ima "alternativna rešenja" ukoliko Brisel prekine uvoz
(ilustracija, Austrijski kancelar Karl Nehamer)

Prestanak uvoza ruskog gasa pogodiće neke zemlje Evropske unije mnogo više nego samu Moskvu, rekao je austrijski kancelar Karl Nehamer. On se pre nekoliko dana sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi kako bi razgovarali o evenutalnom postizanju mirnog rešenja sukoba između Rusije i Ukrajine, dok se iz Brisela moglo čuti pozivanje na nove sankcije kojima bi se potpuno zabranio uvoz ruske nafte i gasa.

Protiv i Nemačka i Mađarska

"Iako se stavio na stranu Ukrajine i zalaže se za nove sankcije protiv Moskve", objavljuje ruska novinska agencija Raša tudej, Nehamer je rekao da nije jedini koji je odbio zahteve Kijeva da zaustavi uvoz gasa iz Rusije.

"Austrija nije jedina koja je protiv embarga na gas", rekao je kancelar za CNN u sredu, dodavši da Nemačka, Mađarska "i druge članice EU" takođe podržavaju ovaj stav. Iako je Beč otvoreno za uvođenje dodatnih sankcija, Nehamer je rekao da one "moraju više da naštete Rusiji nego EU".

Upitan da li bi Evropa mogla da uvede sankcije na nešto drugo a da odgovori na zahteve ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, austrijski kancelar je pomenuo "manje elektronske delove" koji su sastavni delovi ruskih tenkova i dronova.

"O sankcijama treba da razmišljamo pametnije, kako da naštetimo Ruskoj Federaciji a ne nama samima", rekao je on. Iako je EU donela odluku da ne bude zavisna od ruskog gasa, "to sada nije moguće i trebaće vremena", dodao je Austrijanac.

SAD i Katar nemaju dovoljno

Austrijski energetski gigant OMV je saopštio još početkom aprila da će biti "nemoguće" da ove godine prestane da kupuje ruski gas, jer Austrija nema dostupne alternativne izvore energije. EU uvozi 40 do 45 odsto od svog ukupnog prirodnog gasa iz Rusije, za grejanje i industrijske potrebe.

Ruska agencija RT podseća da ni Sjedinjene Države ni Katar ne proizvode dovoljno tečnog prirodnog gasa da bi on mogao da zameni ruski uvoz, "a čak i da proizvode, nema toliko brodova u svetu i terminala u Evropskoj uniji da bi se on isporučio".

U međuvremenu, kako objavljuje Al Džazira, ruski predsednik je poslao upozorenje Evropi da ima "alternativna rešenja" ukoliko evropske zemlje prestanu da uvoze ove sirovine iz Rusije.

Pet vodećih nemačkih instituta za ekonomska istraživanja revidiralo je izglede ekonomskog rasta u toj zemlji za ovu i sledeću godinu. Ukrajinska kriza je usporila nemački rast, dok dodatne sankcije na rusku naftu i gas - samo pogoršale situaciju, prenosi Al Džazira.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...