Smena direktora Eksona poruka za naftne kompanije

Autor:   BM

Deoničari američke naftne kompanije Ekson Mobil (ExxonMobil) stali su na stranu aktivnog investicionog hedž fonda Endžin 1, koji je kritikovao klimatsku strategiju ovog naftnog giganta i podržali predlog za smenu najmanje dva direktora upravnog odbora, što se smatra ozbiljnim porazom za ovu nekada moćnu kompaniju. (Fond je kritikovao i nespremnost naftne kompanije da raspodeli i preusmeri svoje aktivnosti na obnovljive energetske resurse. Foto: AP)

Američki naftni gigant Ekson Mobil (ExxonMobil) direktni je naslednik Rokfelerove Standard Oil kompanije, a sa 37 rafinerija nafte u 21 zemlji i dnevnim kapacitetom prerade od 6,3 miliona barela je i najveća rafinerija na svetu.

Međutim, prvi put u modernoj američkoj istoriji jedna od najvećih naftnih kompanija suočila se sa neodbranjivim aktivističkim izazovom jednog investicionog fonda, prenosi CNN.

Zabrinut zbog loših finansijskih rezultata Ekson Mobil-a, kao i nezainteresovanosti za globalne klimatske probleme, hedž fond Endžin 1 je na godišnjoj skupštini deoničara zahtevao smenu čak četiri direktora.

Fond je kritikovao i nespremnost naftne kompanije da raspodeli i preusmeri svoje aktivnosti na obnovljive energetske resurse.

Nakon glasanja na skupštini deoničara, hedž fond Endžin 1 uspeo je da osvoji dva mesta u upravnom odboru, a za druga dva mesta situacija je i dalje neizvesna.

Smena direktora Eksona poruka za naftne kompanije
Hedž fond Endžin 1 uspeo je da osvoji dva mesta u upravnom odboru, a za druga dva mesta situacija je i dalje neizvesna. (Izvor: AP)

Afirmacija politike prestrojavanja od eksploatacije fosilnih goriva u jednoj od najvećih američkih naftnih kompanija predstavlja prekretnicu u borbi protiv klimatskih promena, ocenjuje američki medij.

Međutim, sudeći prema oceni predsednika i izvršnog direktora Ekson Mobil-a Darena Vudsa, donete odluke prate nastojanja kompanije u pravcu razvoja i primene nisko-ugljeničnih rešenja.

„U aktivnoj komunikaciji sa akcionarima dobili smo pozitivne povratne informacije i podršku, posebno za naše najave koje se odnose na nisko-ugljenična rešenja i napredak u naporima za smanjenje troškova i rast prihoda", rekao je Vuds za CNN.

S obzirom na to da smena dvojice direktora u upravnom odboru kompanije Ekson Mobil dolazi u trenutku kada je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) upozorila da bi momentalno trebalo obustaviti eksploataciju nafte i gasa kako bi se izbegla klimatska katastrofa, analitičari ocenjuju da dešavanja u Ekson Mobil-u predstavljaju snažnu i glasnu poruku drugim naftnim kompanijama.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...