Gasprom nastavlja u petak radove na Severnom toku 2

ML

Izgradnja poslednjih 148 kilometara gasovoda Severni tok 2, uz obalu Danske i Nemačke, neće biti nimalo jednostavan zadatak.
(ilustracija, Pionirski duh (Pioneering Spirit), najveće svetsko plovilo za cevovode, postavlja cevi u švedske vode, februar 2019.)

Ruska državna kompanija Gasprom, kako piše danas ugledni britanski dnevnik Fajnenšel tajms (FT - The Financial Times), nastaviće u petak radove na izgradnji poslednjeg dela od 1.230 kilometara dugog gasovoda Severni tok 2 (Nord Stream 2). Ovaj kolosani projekt, "težak" 9,5 milijardi evra je već duže vreme predmet kontroverzi i međunarodih sporova.

Gasovod, koji će cevima na dnu Baltika, transportovati zemni gas iz Rusije u zapadnu Evropu, gradi se već šest godina i dosad je završeno čak 94 posto radova. Ipak, gradnja poslednjih 75 kilometara uz obalu Danske i Nemačke, neće biti nimalo jednostavan zadatak, primećuje Fajnenšl tajms. 

sev-tok-2-mapa-

Trasa drugog gasovoda Severni tok 2 je ista kao i prethodnog

Radovi na gasovodu, koji su trebali biti završeni prošle godine, zaustavljeni su decembra 2019. Sjedinjene Države, uz podršku Poljske i još nekoliko zemalja, tvrde da je u pitanju politički projekt s ciljem da se poveća zavisnost Evrope od Rusije. Rusija i Nemačka ovu interpretaciju odbacuju i ističu da se radi o privatnom poslovnom poduhvatu s ciljem da se zadovolji rastuća tražnja za gasom u Evropskoj uniji.

Vlada američkog predsednika Donalda Trampa, koga na čelu zemlje za koji dan treba da zameni pobednik na nedavnim izborima Džo Bajden (Joe Biden), dosad je gradnju gasovoda kočila i time što je zavela sankcije evropskim kompanijama koje učestvuju u ovom projektu, a počela je da Evropi nudi isporuke tečnog gasa. To je u EU izazvalo jak otpor i jasan stav da Unija treba da svoju energetsku strategiju utvrđuje sama, bez ikakvog stranog mešanja.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...