Balkanski tok zvanično otvoren

Autor:   BM

Magistralni gasovod Balkanski tok u Srbiji, deo projekta Turski tok, kojim se doprema ruski gas preko Turske i Bugarske, zvanično je otvoren u Gospođincima, kod Žablja. Tom prilikom je ocenjeno da će Balkanski tok obezbediti zemlji energetsku bezbednost i stabilnost i stvoriti uslove za privlačenje stranih investitora. Najavljeno je i da se tokom naredne dve nedelje mogu očekivati predlozi za značajno sniženje cene priključaka za gas domaćinstvima u Srbiji. (Ilustracija: snews.rs, Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll)

“Balkanski tok”, novi gasovod u Srbiji koji se u dužini od 403 kilometra proteže od bugarske do mađarske granice, otvoren je u petak ujutro u Gospođincima, kod Žablja, u prisustvu državnih zvaničnika.

Ocenjeno je da je gasovod “Balkanski tok” od izuzetnog značaja za razvoj srpske privrede i dodatan stimulans energetskoj stabilnost i bezbednost zemlje, što otvara mogućnost za privlačenje novih investitora.

Preko gasovoda kroz Srbiju gas će ići ka Mađarskoj i BiH, a postoji mogućnost i ka drugim zemljama u regionu.

Balkanski tok - otvaranje
(Ilustracija: snews.rs, Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da će se gas preko ovog gasovoda dobijati po ceni od 155 dolara za 1000 kubnih metara, uz mnogo niže troškove transporta, nego preko drugog gasovoda, koji je do sada bio izvor snabdevanja.

Podsetio da je za dopremanje gasa preko Ukrajine i Mađarske u Srbiju naplaćivano dodatnih 30 dolara, uz još 18 dolara za razvoz po teritoriji države.

„Samo na to smo trošili 48 dolara, a sada će to koštati između 12 i 14 dolara“, ukazao je Vučić i dodao da su to značajne uštede.

Imajući u vidu visoku cenu izgradnje gasovoda, povoljna okolnost je, prema rečima predsednika, što će Srbija zajedno sa partnerom naplaćivati tranzitnu taksu i tako isplaćivati te troškove.

Otvaranju su prisustvovali direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko, ministar građevinarstva Tomislav Momirović, bivši ministar energetike Aleksandar Antić i vojvođanski premijer Igor Mirović, kao i predsednik kompanije "Energotehnika južna Bačka" Dragoljub Zbiljić. Zvaničnom otvaranju nije prisustvovala resorna ministarka Zorana Mihajlović.

Balkanski tok - otvaranje
(Ilustracija: snews.rs, Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll)

Najava nižih cena priključka za gas

Povodom ranije najave “Srbijagasa” da će se priključak na gas plaćati po ceni od 780 evra, Vučić je rekao da lokalne samouprave sada uzimaju najviše novca za priključak na gas na ime taksi i da građani zato odustaju da izdvoje novac za priključak, jer ih to košta oko 1.200 evra.

S tim u vezi je najavljeno da će za 10 ili 15 dana biti izneti predlozi za značajno sniženje cene priključka na gas za domaćinstva u Srbiji.

“Već od ponedeljka ćemo da vidimo, zajedno sa predstavnicima vlade i ‘Srbijagasa’, da pronađemo rešenje i da priključak košta značajno manje", rekao je Vučić.

Napomenuo je da “Srbijagas” sada daje mogućnost plaćanja priključka za gas, na tri rate, tokom 36 meseci, ali da je uprkos tome cena visoka. 

Gas spada u grupu najjeftinijih energenata, ali je i bezbedniji za životnu sredinu. Taj energent bi više koristili i građani i privreda, ali nije dostupan svima, jer veći deo zemlje nije gasifikovan. Gasnom mrežom pokrivena je trećina Srbije. Potpuno je gasifikovana samo Vojvodina, najveći deo teritorije Beograda i tek delovi pojedinih gradova.  

 

Balkanski tok - otvaranje
(Ilustracija: snews.rs, Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll)

"Balkanski tok" potreban Evropi

Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović kazao je da će u Srbiju kroz novi gasovod biti pušteno do šest miliona metara kubnih gasa, navodeći da će se Srbija iz ovog gasovoda snabdevati sa tri tačke, a to su Paraćin, Pančevo i Gospođinci.

„Sa smanjenjem transporta kroz Ukrajinu smo sigurni da su rasprodati 100 odsto svi transportni kapaciteti i u Srbiji i u Bugarskoj i u Mađarskoj, to znači da će gas iz ovog gasovoda trebati Evropi“, rekao je Bajatović.

Bajatović je naveo da će se raditi i na projektu gasne interkonekcije Niš–Dimitrovgrad–Sofija, kao i na planu izgradnje gasovoda Beograd–Banjaluka.

"Otvoriće nam se 'Horgoš', što znači da smo radili u skladu sa svim evropskim principima. Imaćemo pristup Baumgartenu (gasnom čvorištu u Austriji) i, verovatno, Severnom toku 1 i 2", rekao je Bajatović.

Dodao je da je sve urađeno u skladu sa evropskim normama i ispunjeno sve što je tražila energetska zajednica, u tehničkom, kao i u komercijalnom smislu.

Balkanska deonica gasovoda “Turski tok”

Gasovod „Turski tok“, čiji je deo magistralni gasovod kroz Srbiju, projekat je ruskog „Gasproma“ i turskog „Botaša“, koji bi trebalo da obezbedi stabilno snabdevanje gasom Turske, južne i jugoistočne Evrope, a dug je ukupno 930 kilometara, sa kapacitetom od 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Prvi krak prolazi kroz Tursku, dok drugi krak ide ka i Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj.

Srbija i Bugarska taj deo gasovoda nazivaju „Balkanski tok“.

Kapacitet svakog kraka je 15,75 milijardi kubnih metara gasa.

Ova količina energije dovoljna je da zadovolji potrebe 15 miliona srednjih domaćinstava.

Radovi na deonici gasovoda kroz Srbiju počeli su u maju 2019. godine, kao zamena za „Južni tok“ od koga se 2014. godine odustalo zbog političkih pritisaka EU na Rusiju.

U početku će u cevima primarno biti ruski gas, ali će u budućnosti biti moguće snabdevanje i iz drugih izvora.

Gasovod je dvosmeran, što podrazumeva da Srbija energent prima iz Bugarske i iz Mađarske.

Investitor je „Gastrans“, zajedničko preduzeće „Srbijagasa“ i ruskog „Gasproma“.

 

Izvor: Agencije


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...