Rosnjeft: Megaprojekat “Vostok oil” na Arktiku

Izvor:   BM/Agencije

Ruska naftna kompanija “Rosnjeft” najavila je početak realizacije megaprojekta „Vostok oil “na Arktiku, koji bi trebalo da podigne BDP zemlje za dva procenta. Projekat „Vostok oil“ predviđa formiranje nove naftne i gasne provincije na poluostrvu Tajmir, u najsevernijem delu kontinentalne Azije. Resursna baza projekta je ogromna i iznosi oko pet milijardi tona nafte. (foto, TASS)

Bogata nalazišta nafte i gasa na Arktiku postaju sve zanimljivija smanjivanjem ledenog omotača. Rusija, koja u odnosu na ostale zemlje, drži ubedljiv primat kada su u pitanju investicije unutar arktičkog kruga ima velika očekivanja od megaprojekta “Vostok Oil”, čiji je početak realizacije kompanija “Rosnjeft” najavila u sredu.

"Sa zadovoljstvom vas obaveštavam da počinje praktična realizacija projekta” rekao je Igor Sečin, izvršni direktor “Rosnjefta”, ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, na sastanku u Moskvi, prenela je televizija “Rusija 24” (Россия-24). Istoremeno mu se zahvalio na usvajanju zakona koji olakšavaju ulaganja na Arktiku.

Sečin je još rekao da su u toku istraživački radovi i izgradnja naftovoda dužine 770 kilometara i lučkog terminala za isporuke nafte u Evropu i Aziju.

Projekat “Vostok Oil” objedinjuje različite aktivnosti kompanije “Rosnjeft” na ruskom krajnjem severu, u blizini severne morske rute koju taj naftni gigant namerava da koristi za isporuke u Evropu i Aziju.

Predviđa formiranje nove naftne i gasne provincije na poluostrvu Tajmir, u najsevernijem delu kontinentalne Azije. Projekat treba da objedini najveća gasna i naftna nalazišta Vankorskog klastera, gde “Rosnjeft” udružen sa grupom indijskih investitora, posluje već deceniju. Uključuje i perspektivna naftna polja na severu Krasnojarskog kraja, kao i Zapadno-Irkinsko naftno polje.

U februaru je Sečin obećao predsedniku da će projekt podići nacionalni BDP za dva odsto.

Tada je rekao da će “nova provincija nafte i gasa“ na poluostrvu Tajmir, crpeti resurse od oko pet milijardi tona nafte uz investiciju od 132 milijarde evra (10.000 milijarda rubalja), što ga čini najvećim poduhvatom u istoriji svetske naftne privrede, preneo je The Moscow Times.

Projektom je predviđena izgradnja petnaest radnih "sela", dva aerodroma, luke i otvaranje 130.000 radnih mesta. “Samo za izgradnju će biti potrebno oko 400.000 ljudi”, rekao je Sečin.

Očekuje se da bi „Vostok oil“ do 2024. godine mogao da osigura isporuku 25 miliona tona nafte na tržište, a do 2030. godine isporuku od 115 miliona tona.

S obzirom na značajne logističke prednosti i visokokvalitetnu naftu, stručnjaci ocenjuju da je ovaj projekat budućnost ne samo ruske, nego i svetske energetike.

Procenjuje se i da će obim i vrednost projekta privući investitore.

“Rosnjeft” je prošle nedelje najavio prodaju 10 odsto akcija projekta singapurskoj grupi “Trafigura”, ali nije preciziran iznos. Ruska grupa je ranije rekla da za projekat postoji interesovanje iz Indije, prenosi AFP.

Prošlogodišnje istraživanje državne agencije za izdavanje dozvola “Rosnedra” pokazalo je da je trećinu od 2.700 velikih naftnih polja Rusije neisplativo razvijati, a zasebna studija predviđa da će ruska proizvodnja nafte u narednim decenijama stagnirati ako se ne budu razvijali novi resursi poput onih na Arktiku, preneo je IntelliNews.

Procene rezervi pod arktičkim ledom i snegom nisu u potpunosti precizne, ali se pretpostavlja da je u pitanju oko 90 milijardi barela nafte, ili 12,3 miliona tona i 47 biliona kubnih metara gasa, u 19 geoloških basena.

To znači da bi Arktik mogao da značajno poveća ruske rezerve nafte, možda i da ih udvostruči navodi ovaj medij. Niko zaista nije siguran jer je istražena samo polovina arktičkih basena, ali s obzirom na geologiju regiona, stručnjaci su uvereni da zaista sadrže vrlo velike rezerve.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...