Gazprom: Bez evropskog tržišta u teškom položaju

ML

Prvi put u ovom veku ruska gasna kompanija zabeležila gubitak
(ilustracija, sedište Gazproma u Petrogradu)

Ruska gasna kompanija "Gazprom" zapala je, prema konačnom finansijskom bilansu za prošlu godinu, u velike gubitke, javlja Rojters. A bez evropskog tržišta sve je teže naći novi izvor prihoda. To je, istorijski, prvi put u preko 20 poslednjih godina da ova kompanija posluje s gubicima.

Prema podacima do kojih je došao Rojters, od početka rata u Ukrajini smanjila se prodaja ruskog gasa za više od polovinu.

U prošloj godini "Gazprom" je zabeležio gubitak od 629 milijardi rubalja, tojest oko 6,30 milijardi evra (jedan evro vredi oko 98 rubalja) i to najvećim delom usled prestanka rada evropskih gasovoda preko kojih se realizovao veći deo ruskih prihoda od gasa. Toliki pad prihoda nisu očekivali ni analitičari koji su predviđali čist prihod od gasa od oko 450 milijardi rubalja. Godinu dana ranije, profit grupe „Gazprom“ iznosio je 1,2 triliona rubalja.

To su prvi gubici ove kompanije od početka novog milenijuma, kada je rukovođenje "Gazpromom" preuzeo Aleksej Miler (Miller), bliski saveznik Vladimira Putina. Prema računici Rojtersa, isporuke zemnog gasa "Gazproma" su 2023. pale Evropi za 56 posto tj na 28,3 milijarde kubnih metara gasa. 

Evropska unija nije dosad donela nikakve sankcije prema ruskom gasu, pre svega, zbog velikog otpora u zemljama koje su, kao na primer Mađarska, zavisne od ruskog gasa. Ipak, je Uniji od početka rata u Ukrajini, kako zaključuje informativni servis "Politiko", uspelo da smanji zavisnost od uvoza ruskog gasa za oko dve trećine, zahvaljući brzom odvajanju od Moskve i promene orijentacije na isporučioce iz Norveške i SAD. 

"Za Gazprom to znači ogromni pad, posebno ako se uzmu u obzir tri ključna kupca - unutrašnja Rusija gde su iz socijalnih razloga minimalne cene pa su i prihodi mali, zatim postovjetski prostor u Evropi i Evropa gde su prihodi najveći", zaključuje Rojters.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...