Turska će 2023. godine početi s eksploatacijom gasa u Crnom moru

BM

Novo nalazište gasa u Crnom moru, čija eksploatacija bi mogla početi već 2023. godine, vredi 80 milijardi dolara. Ovo otkriće pomoći će Turskoj da smanji budžetski deficit i uvoz prirodnog gasa, jer ova zemlja je 99% zavisna od uvoza.

Novootkriveno veliko tursko nalazišta gasa od 320 milijardi kubnih metara u Crnom moru je, prema aktuelnim trendovima cena ovog energenta, vredno 80 milijardi dolara, izjavio je juče Fatih Birol, Izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Birolova ocena usledila je nakon što je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u petak objavio vest o najvećem otkriću gasa u istoriji Turske. Ovo polje nalazi se na dubini od 2.100 metara ispod morskog dna u gasnom polju Sakaria, koje se nalazi oko 170 kilometara od obale Crnog mora, piše BiznisInfo.ba.

Eksploatacija ovog gasnog nalazišta moglo bi početi već 2023. godine, rekao je Erdogan, naglašavajući da je Turska rešena da postane neto izvoznik energije, piše turski Daily Sabah.

Novo nalazište gasa bi mogao transformirati zavisnost Turske od Rusije, Irana i Azerbejdžana, odakle ta zemlja uvozi prirodni gas. Vrednost prošlogodišnjeg uvoza bila je 41 milijardu dolara.

Ovo otkriće se smatra „divovskim“ nalazištem u međunarodnom pogledu i po poređenju je jednako svim norveškim otkrićima na Severnom moru od 2010. godine, izjavio je Birol za Anadolu Agency (AA).

Komentarišući da će ovo otkriće pomoći Turskoj da smanji budžetski deficit i uvoz prirodnog gasa Birol je istakao da je Tursku zemlja koja je 99% zavisna od uvoznog gasa.

Fatih Donmez, ministar energije i prirodnih resursa Turske u subotu je rekao da ova zemlja očekuje da će njen uvoz znatno pasti nakon ovog pronalaska i otkrio da bi moglo biti više otkrića u drugom području koje se sada procenjuje.

“Pred nama je novo područje od 6.000 kvadratnih kilometara. Procena naših stručnjaka je da ćemo i tamo možda otkriti slične strukture. Već možemo reći da će gas koji ćemo proizvesti biti ekonomičniji od onog koji uvozimo. Neizbežno je pojeftinjenje tamo gde proizvoda ima u izobilju”, kazao Donmez.

S druge strane, Birol je rekao da je za pokretanje proizvodnje koja je planirana za 2023. godinu, potrebno ulaganje od oko šest milijardi USD.

Prema riječima šefa IEA-e, ovaj ambiciozni cilj od 2023. nije nemoguć, jer je to učinjeno i s drugim otkrićima gasa, ali samo pod uslovom da ulaganje bude prioritetno i da se službenim postupcima postupi promptno.

Turska, inače, godišnje uvozi oko 45 milijardi m3 prirodnog gasa, a cena je približno 12 milijardi USD.

“Ovo će pomoći Turskoj da smanji svoj uvozni račun, ali neće u potpunosti riješiti probleme u trgovinskom deficitu”, upozorio je Birol.

Govoreći o značaju ulaganja u novo nalazište Birol je napomenuo da bi Turska mogla profitirati i kada su u pitanju pregovori u ovom sektoru, jer su mnoge kompanije u naftnoj i gasnoj industriji bile prinuđene otpuštati radnike nakon što je čitav sektor pretprio 50-godišnji pad investicija u 2020. godini.

„Hiljade ljudi koji rade u naftnim uslužnim i inženjerskim kompanijama je nezaposleno, jer nema ulaganja u ovu oblast. Stoga je otkriće Turske došlo u jako dobrom trenutku da omogući zemlji da bude veoma jaka u potencijalnim pregovorima o saradnji s tim kompanijama”, rekao je Birol.

Takođe je savetovao da Turska stekne više iskustva u offshore industriji i povezanim tehnologijama.

„Ovo iskustvo i znanje moglo bi Turskoj pružiti priliku da izgradi offshore projekte u oblasti vetroenergije poput Danske i Norveške“, rekao je Birol.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...