Ulaganje u LNG terminale ekonomski nesigurna odluka

BM

Nova ulaganja u LNG projekte u svetu su pod znakom pitanja zbog pandemije korona virusa i ekologije. Analitičari očekuju da će zeleno svetlo ove godine dobiti samo jedan projekt.

Od 45 velikih projekata za izvoz LNG-a, koji još nisu dosegnuli fazu gradnje, najmanje njih 20, čija je vrednost oko 292 milijardi dolara suočeno je sa odlaganjem finansiranja zbog straha ulagača od mogućih protesta, kao i zbog pandemije korona virusa i ekologije, otkrili su istraživači Global Enerdži (Energy) Monitora.

Njihovo istraživanje pokazuje veliku promenu kod investitora, koji su počeli napuštati tržište utečnjenog prirodnog gasa, već pogođeno slabljenjem potražnje, sve žešćom konkurencijom tehnologija obnovljivih izvora energije i otporom javnosti emisiji štetnih gasova iz industrije. U ovoj analisi se ističe neprihvatljivi rizik ulaganja u LNG imovinu, navodi potpredsednik Evropske investicione banke (EIB) Andri Mek Dauel (Andrew McDowell), prenosi SEEbiz pisanje Hine.

„Ulaganje u novu infrastrukturu fosilnih goriva, poput terminala za utečnjeni prirodni gas (LNG), ekonomski je nesigurna odluka“, ustvrdio je Mek Dauel.

EIB je u novembru prošle godine objavio da će krajem 2021. prestati finansirati projekte vezane za fosilna goriva. Gasni sektor računao je na daleko pozitivnije izglede jer bi, po mnogim analitičarima, potražnja u narednih 10 godina trebala da nadmašiti ponudu.

Tako su firme 2018. godine investirale oko 65 milijardi dolara u izgradnju novih terminala za izvoz LNG-a, a do kraja 2019. iznos je utrostručen, na 160 do 170 milijardi dolara, naglašavaju istraživači.

Kompanije su donedavno planirale projekte ukupne vrednosti 758 milijardi dolara. Ti projekti još nisu u fazi izgradnje. Danas ih je 20 pod znakom pitanja, a dalje odgađanje moglo bi značiti smanjenje tog iznosa za 28 odsto, odnosno za 292 milijarde dolara.

Što se tiče budućih projekata, 12 kompanija objavilo je početkom 2020. da konačnu odluku o gradnji novih pogona u Severnoj Americi za izvoz LNG-a planiraju doneti do kraja godine, izveštava Rojters. Sada to planiraju uraditi samo četiri kompanije.

Analitičari očekuju da će zeleno svetlo ove godine dobiti samo jedan projekt.

Od početka pandemije tempo razvoja LNG terminala vraćen je unatrag najmanje 18 meseci, naglašavaju autori istraživanja.

„Sektor je, zaista, trenutno ugašen, kada je u pitanju napredovanje novih projekata“, zaključuje koautor istraživanja i izvršni direktor Global Enerdži Monitora Ted Nejs (Nace).

U mnogim državama ulaganje u LNG ima snažnu podršku vlada i naftne kompanija u SAD, Evropi i drugim delovima sveta nisu odustale od povećanja izvoza utečnjenog gasa u idućih 10 godina.

To je ipak doprinelo strahovanju da će emisija ugljen dioksida i metana možda otežati ostvarenje ciljeva o zaustavljanju rasta temperature na Zemlji, zacrtanih Pariskim klimatskim sporazumom.

Iako sagorevanje prirodnog gasa emituje manje ugljen dioksida nego sagorevanje uglja po jedinici energije, klimatski stručnjaci upozoravaju da nagli rast sektora i ispuštanje metana ugrožavaju napredak u zaustavljanju klimatskih promena.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...