SAD spremaju nove sankcije za Severni tok 2

BM

Kongres SAD bi u februaru ili martu mogao da usvoji novi paket sankcija projektu „Severni tok 2“, koji bi bio usmeren protiv investitora i kompanija koje dobijaju gas preko gasovoda, izjavio je za Sputnjik Kris Kuns, član Odbora Senata za spoljne poslove.

Senat Sjedinjenih Američkih Država uglavnom se protivi projektu gasovoda „Severni tok 2“, a konkretne sankcije će odrediti administracija, izjavio je za Sputnjik član Odbora Senata za spoljne poslove Kris Kuns, komentarišući mogućnost uvođenja novih sankcija.

„Ne mogu da vam dam informacije o tome šta se može dogoditi u budućnosti, ali u Senatu je široko rasprostranjeno protivljenje projektu ’Severni tok 2‘ zbog njegovog mogućeg uticaja na energetsku nezavisnost nekih veoma ranjivih evropskih država“, rekao je senator.

Kuns je istakao da je pitanje uvođenje konkretnih sankcija protiv kompanija u zoni odgovornosti izvršne vlasti.

Nemački list „Handelsblat“ ranije je saopštio, pozivajući se na diplomatske krugove u Vašingtonu, da bi Kongres SAD u februaru ili martu mogao da usvoji novi paket sankcija projektu „Severni tok 2“, koji bi bio usmeren protiv investitora i kompanija koje dobijaju gas preko gasovoda.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod trebalo bi da bude izgrađen pored „Severnog toka“.

Projekat realizuje kompanija „Nord strim 2 AG“, čiji je jedini vlasnik „Gasprom“. Projekat sufinansiraju i evropski partneri „Gasproma“: Šel, OMV, „Anži“, „Uniper“ i „Vinteršal“.

Protiv realizacije gasovoda je nekoliko država, a naročito Ukrajina - koja se plaši gubitaka prihoda od ruskog goriva, ali i Sjedinjene Američke Države, koje imaju ambiciozne namere za izvoz svoga gasa u Evropu. Osim toga Letonija, Litvanija i Poljska smatraju da je ovo politički projekat.

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je 20. decembra budžet za odbranu za 2020. godinu, koji, između ostalog, predviđa sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Turski tok“. Sjedinjene Američke Države su zahtevale da kompanije koje polažu cevi gasovoda odmah zaustave izgradnju. Švajcarska kompanija "Olsiz" praktično odmah je objavila obustavu radova na polaganju cevi „Severnog toka 2“.

Da podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin, radovi na izgradnji i puštanju u rad gasovoda trebalo bi da budu završeni do kraja 2020. ili do prvog kvartala sledeće godine. On je naglasio da će Moskva moći sama da dovrši gasovod, bez privlačenja stranih partnera, i da je u pitanju samo vreme.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke.

Protiv gasovoda se zalaže nekoliko država a naročito Ukrajina, koja se plaši gubitaka prihoda od tranzita ruskog goriva, i SAD, koje imaju ambiciozne planove za izvoz svog prirodnog tečnog gasa u Evropu. Osim toga, Letonija, Litvanija i Poljska smatraju da je to politički projekat.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...