LNG terminal na Krku – nagazna mina

BM

Da li je LNG terminal na Krku mina o kojoj je govorio Kuščević? pita se Mirela Ahmetović, načećnica Opšine Omišalj na Krku, ističući da se ne radi u skladu sa dozvolom. Hrvatsku predsednicu, Kolindu Grabar-Kitarović, koja je prilikom posete ovom ostrvu zaobišla Omišalj građani pozdravili transparentom sa natpisom "Protiv plutajućeg LNG terminala", piše Novi list.

Mirela Ahmetović, načećnica Opšine Omišalj na Krku grubo optužuje resornog ministra Tomislava Čorića i Vladu Hrvatske tvrdeći da se projekat plutajućeg terminala za LG na Krku ne izvodi u sukladu sa dobijenom građevinskom dozvolom.

Prema rečima Mirele Ahmetović, izvođač radova umesto betonskih kesona u gradnji pristaništa koristi betonske pilote, što je protivno lokacijskoj i građevinskoj dozvoli, odnosno glavnom projektu plutajućeg terminala.

Ahmetović je to, prema pisanju Novog lista, izjavila novinarima priloživši kao dokaz i foto dokumentaciju prikupljenu morskim putem.

“Što se to tamo radi, a da mi Omišljani ne smemo videti”, zapitala se Ahmetović koja nema nameru da odustane od borbe protiv ovog, kako ona tvrdi, nezakonitog projekta.

Prijavu zbog toga što se u gradnji terminal ne poštuje izdata građevinska dozvola Ahmetović planira uputiti i uredu Evropske komisije u Briselu, pogotovo zbog toga što se plutajući terminal sufinansira novcem iz evropskih fondova.

Zvaničnici zaobilaze gradilište LNG-a

Načelnica Mirela Ahmetović zapitala se nije li krajnje čudno da premijer i predstavnici Vlade kao i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kao velika zagovornica projekta u širokom luku zaobilaze Omišalj, premda je reč o strateškom energetskom projektu Republike Hrvatske.

“Je li projekt plutajućeg LNG terminala nova nagazna mina o kojoj je govorio Lovro Kuščević nakon što je podneo ostavku na svoju ministarsku dužnost?", zapitala se to na konferenciji za novinare omišaljska načelnica Mirela Ahmetović.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u sredu je, inače, boravla na ostruvu Krku, ali u planu i programu nije se našlo vremena za posetu Omišlju. To je izazvalo reakciju omišaljske načelnice Mirele Ahmetović.

"Bez obzira što je tema nezakonitog i nakaradnog projekta plutajućeg LNG terminala bila izložena u ponedjeljak na press konferenciji, predsednica Hrvatske nije našla za shodno posetiti gradilište tog projekta, što ponovo govori o čudnim okolnostima u kojima se on realizuje”, rekla je Ahmetović.

Ali, stanovnici Omišlja iskoristili su priliku predsednicu pozdravili transparentom na kojem piše "Protiv plutajućeg LNG terminala", koji su postavili uz drum kojim je prošla kolona Kolinde Grabar-Kitarović.

Tako su na civilizovan način poslali poruku ne samo predsednici nego i celoj hrvatskoj javnosti o njihovoj istrajnosti u beskompromisnoj borbi protiv ovog nezakonitog projekta, piše Novi list.

Uz to, načelnica Opšine Omišalj Mirela Ahmetović izrazila je želju samoj predsednici da “u manje protokolarnom susretu razgovaraju o ozbiljnim temama (temi nezakonitog projekta plutajućeg LNG terminala), koja, kako je i njoj samoj poznato, muči Omišalj i cijeli otok Krk", navodi se u saopštenju koje je medijima stiglo iz ureda omišaljske načelnice.

Omišalj priprema žalbu Briselu

Posebno je zanimljivo je da su radovi na izgradnji plutajućeg terminala počeli na samu Cvjetnicu. Načelnica Ahmetović zapitala se nije li krajnje čudno da premijer i predstavnici Vlade kao i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kao velika zagovornica projekta u širokom luku zaobilaze Omišalj, premda je reč o strateškom energetskom projektu Republike Hrvatske.

Čak ni u jeku kampanje za izbore za Evropski parlament ni predsednica ni premijer nisu, makar na simboličan način, došli obeležiti početak gradnje, a zna se koliko političari, pogotovo u kampanji, vole "presecati vrpce".

Nije li to u svakom slučaju indikativno, zapitala se u više navrata Ahmetović, ističući da je komunalni redar Općine Omišalj 10. jula pokušao, a na osnovu Zakona o komunalnoj privredi i Zakona o graditeljstvu obići gradilište plutajućeg LNG terminal. Međutim, u tome je bio sprečen.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...