Kinezi hoće da grade gasne termoelektrane u Srbiji

J.P.

Predstavnici kineske kompanije TBEA zainteresovani su da u Srbiji grade termoeletrane na gas, od kojih bi prva bila u Kragujevcu.
Tomislav Nikolić, predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom u razgovoru sa potpredsednikom kompanije TBEA, Jin Ksianfengom.

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je sa potpredsednikom kompanije TBEA, Jin Ksianfengom o mogućnosti ralizacije projekata izgradnje termoelektrana na gas u Srbiji, od kojih bi prva bila u Kragujevcu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

„U Pekingu tokom Drugog foruma Pojas i put u prisustvu ministra energetike i rudarstva Aleksandra Antića imali smo veoma korisne razgovore. U Srbiji postoji mogućnost za uspešnu realizaciju projekta izgradnje termoelektrane na gas u Kragujevcu, ali i u drugim gradovima. Projekat izgradnje termoelektrane na gas za TBEA nije tehnički komplikovan, a model saradnje kompanije TBEA sa Srbijom, tehničko-tehnološka rešenja i model finansiranja, treba da bude rezultat zajedničke analize. Srbija, kao i Kina, želi da učini sve da se stepen zagađenosti životne sredine minimalizuje. U svakom poslu sa kineskim kompanijama Srbija želi da obezbedi obostrani interes, a mislim da je ovo jedan od takvih projekata. Srbiji trebaju kompanije koje su spremne same da rade, a ne posrednici“, istakao je predsednik Nacionalnog saveta Nikolić.

Potpredsednik kompanije TBEA izrazio je saglasnost sa predsednikom Nacionalnog saveta Nikolićem u pogledu uspešnosti razgovora koji su imali nedavno u Pekingu.

„Kompanija TBEA je izgradila mnogo termoelektrana na gas u Kini, i u pogledu tehničko-tehnoloških mogućnosti izgradnje nemamo prepreka. Naša kompanija maksimalno podržava Vladu Srbije u pogledu ideje izgradnje termoelektrana na gas u Srbiji. Za uspešnu realizaciju ovog projekta neophodno je da se organizuje radna grupa koju će činiti predstavnici kompanije TBEA, Vlade Srbije, eksperti koji će izvršiti detaljnu analizu efikasnosti realizacije projekta sa stanovišta obezbeđivanja gasa i prodaje tople vode i električne energije“, naglasio je Jin Ksianfeng.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...