ISTORIJAT PODZEMNOG SKLADIŠTA

Jelica Putniković

Do sada je u skladište u Banatskom dvoru uloženo oko 100 miliona evra, od toga iz Nacionalnog investicionog plana 11,2 miliona evra ali, to očigledno nije bilo dovoljno da bi se sprečila nestašica gasa

 

Sa stišavanjem bure oko restrikcija prirodnog gasa i poteškoćama građana koji su cvokotali u hladnim stanovima, u Srbiji su otpočela politička prepucavanja oko toga zašto do sada nije izgrađeno podzemno skladište gasa u Banatskom dvoru.

Pokušavajući da prikupe političke poene kod, s pravom ljutog, pučanstva, sada se oglašavaju gotovo svi akteri političke scene Srbije, čuju se manje ili više argumentovane primedbe, traži odgovornost, čak i smena ministara koji su, naravno, iz suparničkog političkog tabora. Čuju se čak i nova obećanja, pa je tako državni sekretar u ministarstvu rudarstva i energetike Dušan Mrakić prilikom sinoćnog pojavljivanja na televiziji B92 izjavio: „Planirano je da kapacitet podzemnog skladišta Banatski Dvor ima oko 300 miliona kubnih metara prirodnog gasa, a sprovođenjem dela energetskog sporazuma sa Ruskom Federacijom koji se odnosi na skladište, trebalo bi da njegov kapacitet dostigne oko 800 miliona m3, dok Rusi smatraju da bi njegov kapacitet mogao da bude čak oko 1,2 milijardi m3 gasa.“

Memorandumom koji su u decembru potpisali Gazprom i Srbijagas precizirano je da će do 1. jula obe kompanije definisati uslove pod kojim uslovima će ući u zajedničku izgradnju ovog skladišta.
Priča iz prošlog veka

Storija o izgradnji Podzemnog skladišta gasa u Banatskom dvoru (PSG-BD) počinje krajem 80-ih godina prošlog veka, kada su stručnjaci počeli isticati potrebu da se ono izgradi, kao nastavak eksploatacije iscrpljenog gasnog ležišta čiji kapacitet je bio 3,3 milijarde m3 prirodnog gasa. Ali, Podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru zapravo počinje da se gradi tek na osnovu rešenja od 7. septembra 2005. godine, koje je izdao Pokrajinski Sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine.

Samo Skladište predstavlja porozna peščarska stena, koja se prostire na oko 54 km2 a na dubini je od 1.000 do 1.200 metara.

Planskim dokumentima predviđena je fazna izgradnja PSG-BD. Nakon potpune izgradnje kapacitet bi iznosio 800 miliona m3 prirodnog gasa, a predviđeno vreme izgradnje je 10 godina. Trenutno se gradi prva faza koja će omogućiti dostizanje polovine predviđenog kapaciteta.

Probni rad još pre dve godine

Skladište gasa u Banatskom dvoru je oko 22 kilometra istočno od Zrenjanina i 44 kilometra udaljeno od glavnog gasnog razvodnog čvora Srbijagasa u Gospođincima. Do sada je PSG-BD povezano sa gasnim razvodnim čvorom u Elemiru sa dva gasovoda (svaki nazivnog prečnika 200 mm). Planirano je povezivanje PSG-BD sa glavnim razvodnim čvorom u Gospođincima. Ovo povezivanje realizovaće se izgradnjom gasovoda (nazivnog prečnika 508 mm), klase pritisaka ANSI 600 i dužine 42km.

U Srbijagasu kažu da je ovaj posao već ugovoren sa NIS Naftagasom, izgradnja je započeta, a realizuje se sredstvima iz Nacionalnog investicionog plana. Očekuje se da gasovod bude u redovnoj funkciji do kraja 2009.godine.

Do sada je izgrađena linija utiskivanja koju čine sedam bušotina, šest kilometara bušotinskih vodova, procesno postrojenje za pripremu gasa kapaciteta 3,5 miliona m3 na dan, kompresorska stanica sa kompresorskim agregatom snage 2,5 MW i mogućnošću utiskivanja 1,2 miliona m3 na dan i nizom drugih objekata neophodnih za funkcionisanje i bezbedan rad postrojenja.

Funkcionalna proba linije utiskivanja vršena je od 1. januara do 20. oktobra 2006. godine. Tokom funkcionalne probe utisnuto je 3,5 miliona m3 gasa i dokazani su parametri ugrađene opreme. Probni rad je obavljen tokom 2007. godine i tada je utisnuto još oko15 miliona m3 gasa.

Utiskivanje bilo po planu

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine je 20. decembra 2007. godine izdao rešenje o upotrebi i korišćenju izgrađenog rudarskog objekta Podzemno skladište gasa Banatski dvor. Početak kontinualnog rada Podzemnog skladišta gasa, odnosno utiskivanja gasa u gasno ležište, započeto je u proleće 2008. godine. Planom rada podzemnog skladišta gasa u 2008. godini predviđeno je utiskivanje 130 miliona m3 gasa, odnosno rad kompresorskog agregata u periodu od 150 do 200 dana. U toku ciklusa utiskivanja tokom prošle godine utisnuto je 108 miliona m3 gasa, tako da se zaključno sa 31. decembrom u skladištu nalazilo oko 130 miliona m3 gasa.

Odlukom Upravnog odbora Srbijagasa, od 16. juna 2008. godine deo utisnutog gasa (100 miliona m3 ) predstavlja „jastučni gas“, odnosno investiciju, a preostali deo komercijalni gas predviđen da se koristi u grejnoj sezoni 2008/2009 godina.

Za liniju proizvodnje u toku prvog i drugog ciklusa rada Podzemnog skladišta koristitiće se postojeća Sabirna gasna stanica Banatski Dvor, koja je u toku eksploatacije gasnog ležišta Banatski Dvor proizvodila do 1 milion m3/dan prirodnog gasa. Preduzete su aktivnosti na njenom dovođenju u potpuno funkcionalno stanje. Ovi poslovi su završeni do početka grejne sezone 2008/2009. godine, stanica je stavljena u funkciju krajem decembra 2008. godine i do sada je proizvedeno iz PSG oko 3 miliona m3 gasa.

Trenutno se na lokaciji podzemnog skladišta izvode radovi na izgradnji objekata iz sastava linije za proizvodnju gasa čiji kapacitet će biti 5 miliona m3/dan. Tokom 2008. godine završena je izgradnja energetskog bloka.

Odluka o razvoju – do sredine godine

Planom razvoja prve faze podzemnog skladišta predviđen je završetak linije proizvodnje gasa od 5 miliona m3/dan, dogradnja još jedne kompresorske jedinice kapaciteta 1,7 miliona m3/dan, izgradnja dvosmernog gasovoda Gospođinci - Banatski Dvor, a u cilju povećanja pouzdanosti predviđa se ugradnja EL generatora, snage 300 KW pokretanog gasnim motorom. Da bi se to sve uradilo potrebno je uložiti oko 100 miliona evra (polovinu za opremu a isto toliko za gas). Do sada je ovo skladište uloženo oko 100 miliona evra, od toga iz Nacionalno investicionog plana 11,2 miliona evra ali, to očigledno nije bilo dovoljno.

Cilj je da se do grejne sezone 2014/15. godine kapacitet poveća na 800 miliona m3. Srbiji, naravno, neće škoditi da kapacitet bude i 1,2 milijarde, koliko je spomenuo državni sekretar Mrakić. Postojale su ideje da se i preostala četiri bivša ležišta gasa, koja se nalaze u neposrednoj blizini Banatskog Dvora, povežu sa ovim gasnim skladištem. Reč je o ležištima u Žitištu, kapaciteta 400 miliona m3 gasa, kao i poljima Begejci 1, 2 i 3, u koji se može utisnuti od 180 do 350 miliona m3 gasa.

Na leto će se, nadajmo se, znati šta će biti bar sa Banatskim dvorom. Pored Srbije Banatski dvor treba i Gazpromu zarad boljeg funkcionisanja gasovoda Južni tok. U svakom slučaju Srbija ne sme propustiti šansu da dovrši ovaj projekat. Sama ili sa nekim drugim jer, da podsetimo, pre sporazuma sa Gazpromom, za partnerstvom u ovom projektu su bili zainteresovani i MOL i OMV.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...