Srbija spremna za izgradnju gasovoda, čekaju se drugi

BM

Izgradnja magistralnog gasovoda kojim ruski gas iz Turskog toka treba da prođe i kroz Srbiju ne zavisi samo od Rusije, nego i od stava Mađarske i Bugarske, izjavio je danas Jurij Borisov, potpredsednik ruske vlade

Potpredsednik ruske vlade Jurij Borisov izjavio je danas u Beogradu da u slučaju izgradnje magistralnog gasovoda, poznatog kao Turski tok, ne zavisi sve samo od Rusije, nego i od stava Mađarske i Bugarske.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije i kopredsednikom Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Republike Srbije i Ruske Federacije Jurijem Borisovom, sa kojim je razgovarao o saradnji u oblasti energetike, industrije i infrastrukture.

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i rezultatima postignutim u oblastima železničke infrastrukture, energetike i mašinstva, ponovivši spremnost Srbije da formira zajedničku srpsko-rusku kompaniju za proizvodnju vagona. Predsednik Vučić je još jednom ukazao na značaj realizacije projekta Turski tok i na mogućnosti plasiranja srpskih poljoprivrednih proizvoda na rusko tržište.

Vučić, Borisov

Potpredsednik Borisov preneo je predsedniku Vučiću pozdrave predsednika Vladimira Putina, istakavši da njegova nedavna poseta Srbiji predstavlja jedan od najznačajnijih događaja u bilateralnim odnosima Srbije i Rusije i da su njeni rezultati dalekosežni i na političkom i na ekonomskom planu. Istakavši visok nivo trgovinskih odnosa dveju zemalja, potpredsednik Borisov je ukazao na zainteresovanost ruske strane za veći izvoz srpske robe i usluga na tržište Ruske Federacije, kao i za zajednički razvoj turističke ponude, posebno korišćenje potencijala Dunava.

Sastanku su prisustvovali i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Posle sednice Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije, Borisov je rekao da je dobio uveravanja od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su Bugarska i Mađarska spremne za izgradnju tog gasovoda.

Borisov je ocenio i da su odnosi Rusije i Srbije "na visokom nivou" i da se traga za novim oblastima za saradnju.

Ruska strana, kako je predočio Borisov, predlaže osnivanje i zajedničkih preduzeća u kojima bi bila otvorena visoko tehnološka radna mesta.

Kopredsednik komiteta Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, istakao je da je prošle godine trgovinska razmena Srbije i Rusije bila tri milijarde i 60 miliona dolara i da je srpski izvoz iznosio milijardu.

Od milijardu dolara srpskog izvoza u Rusiju, 350 miliona dolara čine poljoprivredni proizvodi, precizirao je Dačić i naveo da najveći deo srpskog uvoza iz Rusije čine energenti.

Srbija i Rusiju su, kako je naveo Dačić, 2008. imali trgovinsku razmenu od četiri milijarde dolara, ali je iz raznoraznih razloga razmena godinu dana kasnije pala na dve milijarde i 400 miliona dolara.

Još se borimo da povratimo taj nivo trgovinske razmene iz 2008, predočio je Dačić i istakao da Srbija uredno plaća ruski gas i da veruje da je obezbedila stabilnost u snabdevanju.

Dačić je rekao i da se nada da neka od država kuda treba da prođe magistralni gasovod neće odustati od tog posla.

Naredna sednica Međuvladinog komiteta za trgovinsku, ekonomsku i naučno-tehnički saradnju Rusije i Srbije biće održana sledeće godine u Rusiji.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...