Crnogorci se spremaju da grade Jonsko-jadranski gasovod

BM

Krak Jonsko-jadranskog gasovoda kroz Crnu Goru koštaće 120 miliona evra, saopšteno je iz crnogorskog ministarstva ekonomije, uz naznake da se računa na pomoć EU i međunarodnih finansijskih institucija i da su, zbog ovog projekta intenzivirali komunikaciju sa resornim ministarstvom Albanije.

Projekcije zasnovane na dosadašnjim analizama pokazuju da bi krak Jonsko-jadranskog gasovoda (IAP) koji prolazi teritorijom Crne Gore koštao 120 miliona evra, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

IAP je, potencijalni krak Transjadranskog gasovoda (TAP), koji se nastavlja na Transanadolijski gasovod (TANAP). TANAP-om gas iz Azerbejdžana treba da preko Turske stigne do Grčke odakle bi TAP-om, kroz Albaniju stizao u Italiju. Iz Albanije bi se od TAP-a odvojio krak – IAP, koji bi kroz Crnu goru išao na sever.

“U ovom trenutku je rano govoriti o načinima i izvorima finansiranja, ali Crna Gora, kao i ostale zemlje Zapadnog Balkana očekuje, kao i do sada, značajnu podršku međunarodnih finansijskih institucija i Evropske unije, s obzirom na to da se radi o projektu od značaja za čitavu Evropu”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva ekonomije.

Oni navode da će IAP proći kroz Albaniju, Hrvatsku, Crnu Goru i BiH, a da početak realizacije ovog projekta zavisi od mnoštva činilaca - na koje Crna Gora ne može uticati.

“U toku je izrada idejnog projekta, koja će trajati dve godine, nakon čega bi, ukoliko bi četiri države kroz koje je planirano da IAP prođe od međunarodnih institucija dobile finansijsku podršku, mogla početi i njegova izgradnja. Dosadašnja iskustva govore da realizacija jednog ovako kompleksnog projekta ne može trajati kraće od tri godine”, rekli su predstavnici ministarstva i dodali da su intenzivirali komunikaciju sa resornim ministarstvom Albanije, radi zajedničkog pristupa implementaciji IAP-a.

Podsjetili su da gotovo cijeli prostor Jugoistočne Evrope nije gasifikovan.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...