Skuplji barel puni kasu Rosnjefta

M.L.

Čist profit Rosnjefta, najvećeg ruskog proizvodjača nafte u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti kvartal 2017. godine je, zahvaljući poskupljenju nafte, povećan sedmostruko.

Čist profit Rosnjefta, najvećeg ruskog proizvodjača nafte u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti kvartal 2017. godine, zahvaljući poskupljenju nafte, povećan je sedmostruko - na 81 milijardu rubalja, odnosno, na 1,32 milijarde dolara (jedan dolar vredi oko 61,7 rubalja). Istovremeno, proizvodnja nafte i plinskog kondenzata smanjena je, zbog dogovora Rusije i Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) za 1,2 odsto.

Profit je bio veći od očekivanja analitičara koji su, kako javlja Rojters, predviđali porast profita Rosnjefta na na oko 76,8 milijardi rubalja. Rusija je u dogovoru prozvodjača nafte o smanjivanju proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno učestovalo smanjenjem proizvodnje za 300.000 barela dnevno. Zahvaljući, pre svega, doslednom pridržavanju ovom dogovoru članica OPEK-a i još nekoliko velikih proizvodjača izvan ove organizacije, cene nafte su skočile su na 77 dolara za barel, na najviši nivo u poslednje četiri godine. Poskupljenje nafte poslednjih dana se ubzava zbog odustajanja SAD od nuklearnog sporzuma sa Iranom i najave američkiih sankcija prema ovom velikom prozvodjaču nafte.

Rosnjeftom upravlja država, kao većinski vlasnik, preko Igora Sečina, inače, već niz godina jednog od najblžih ljudi predsednika Rusije Vladimira Putina. On forsira agresivnu akvizicionu politiku, mada uz porast zaduženosti. Prošle godine, zajedno sa stranim partnerima, kupljena je indijska rafinerija Esar Ojl (Essar Oil) za 12,9 milijarde dolara, a sklopljeni su i ugovori o razvoju pet nalazišta nafte u Iraku. S francuskom kompanijom Total zaključen je dvogodišnji ugovor o isporukama 4,8 do 10,8 miliona tona nafte naftovovodom Družba.

U Rosnjeftu udeo od 19,75 odsto ima britanski Britiš (Britisch) Petroleum a skoro 19 procenata drži katarski državni investicioni fond Katar (Qatar) Investment.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...