Rusija se okreće kineskim kupcima "crnog zlata"

BM

Na evropsko tržište Rusija je od početka godine izvezla 19 % manje nafte a samo tokom prva tri meseca ove godine za Kinu je otpremljeno 43 % više “crnog zlata”.

Evropske rafinerije dobijaju sve manje ruskog „crnog zlata“, piše Blumberg, a prenosi Sputnjik.

Od početka godine kroz glavne luke u Baltičkom i Crnom moru Rusija je isporučila 19 procenata manje sirove nafte nego u istom periodu prošle godine, a isporuke za Kinu su porasle za43 odsto tokom prva tri meseca ove godine.

Kako se navodi, Evropa najviše uvozi naftu iz Rusije. Umesto ruskog “crnog zlata” neophodna nafta će se, najverovatnije, uvoziti iz država Bliskog istoka. One će, sa svoje strane, izvoziti manje „crnog zlata“ u azijske zemlje, jer ih sa tog prostora istiskuju ruski konkurenti.

Prema mišljenju eksperata, ovakve promene mogle bi da dovedu do gubitaka kod kompanija koje se bave transportom nafte preko mora. U ovom trenutku one se suočavaju sa poteškoćama zbog smanjenja isporuka nafte zemalja OPEK-a zbog brojnosti tankerske flote.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...