Saudijska Arabija i Iran „cepaju“ OPEK (?)

M.L.

Jedinstvo OPEK-a ugroženo je zbog suprotstavljnih interesa Saudijske Arabije i Irana, tvrdi agencija AP, precizirajući da se Saudijci zalažu za cenu barela od oko 70 a Iranci da se nafta prodaje po ceni od oko 60 dolara.

Jedinstvo kartela OPEK, koji udružuje zemlje izvoznice nafte ozbiljno je ugroženo, tvrdi agencija AP, pozivajuće se na izvore iz ove naftaške asocijacije, koji su hteli da ostanu anonimni.

Na jednoj strani je Saudijska Arabija, koja se zalaže za cene od oko 70 dolara za barel i više, a na drugoj Iran, koji je za cene od oko 60 dolara, precizira AP.

Ustvari, radi se o različitim pogledima na to da li je cena od 70 dolara za barel pogodna za američke proizvođače nafte, odnosno, da li voditi do takvog rasta proizvodnje iz škriljaca koja bi, opet, dovela do pojeftinjenja „crnog zlata“.

U pitanju su, zapravo, limiti za proizvodnju nafte u zemljama članicama OPEK-a, ali i zemljama koje nisu članovi kartela - ali su se pridružile ograničavanju proizvodnje.

Inače, upravo si ti limiti jedan od faktora koji su omogućili da, posle nekoliko slabih godina, oživi rast cena nafte.

Iran hoće da OPEK insistira na tome da se održi cena nafte na nivou od oko 60 dolara, kako bi se sprečio razmah eksplaotacije iz škriljaca, jer je ta proizvodnja osetno skuplja od klasične, tako da je pri nižim cenama nafte nerentabilna. Iz Teherana upozoravaju da će, ako cena nafte skoči na oko 70 dolara, to motivisati američke firme da povećaju proizvodnju iz škriljaca.

Inače, proizvodnja nafte iz škiralja jeste skuplja ali, zbog toga što se koriste nove tehnlogije, prozvodjači imaju mogućnost da „elastično“ reaguju i da proizvodnju brzo povećavaju ili smanjuju - zavisno od cena nafte.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...