Posle prošlonedeljnog poskupljenja nafta opet pojeftinila

BM

Nafta brent pojeftinila je zbog povećane proizvodnje u SAD. Na londonskom je tržištu barel prošle nedelje poskupeo 3,3 odsto - na 64,85 dolara.

Severnomorska nafta brent danas je pojeftinila sa dvonedeljnog maksimuma, jer tržište analizira uticaj rasta proizvodnje u SAD na pokušaje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da se smanji globalna ponuda.

Cena naftnih fjučersa je danas pala za 0,7 odsto u Londonu, prenela je njujorška agencija Blumberg.

Nafta brent je pojeftinila za 44 centa - na 65,23 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa. Brent je u ponedeljak poskupeo za 1,3 odsto.

Cena američke "lake" nafte (WTI) za martovsku isporuku porasla je za 0,7 odsto - na 62,10 dolara za barel na Njujorškoj merkantilnoj berzi.

"Perspektive za proizvodnju nafte u SAD su za 2018. i 2019. godinu fenomenalne", izjavio je zamenik američkog ministra energetike Den Bruje.

Istovremeno, članice OPEK-a i partneri naftnog kartela poručuju da se prekomerna globalna ponuda smanjuje bržim tempom od očekivanog.

Barel sirove nafte je, inače, na londonskom tržištu prošle nedelje poskupeo 3,3 odsto - na 64,85 dolara a na američkom za 4,2 odsto - na 61,70 dolara.

Ovim poskupljenjem nadoknađen je deo gubitaka od prethodne nedelje, a najveću podršku cenama pružilo je slabljenje dolara, prenose agencije.

I pored ovog poskupljenja cena sirove nafte je bila i dalje u minusu oko sedam odsto u odnosu na cenu s kraja januara – kada je prodavana po “najvišoj” ceni ove godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...