Mađari će od Rumuna kupovati gas iz Crnog mora

M.L.

Rumunija će od 2020. godine ispuniti tehničke uslove za izvoz gasa iz svojih nalazišta u Crnom moru u Mađarsku, a već 2022. godine kapacitet će biti povećan na 4,4 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Rumunija će ispuniti tehničke uslove za izvoz gasa u Mađarsku od 2020. godine, precizirano je sporazumom koji su u ponedeljak potpisali ministri inostranih poslova dve zemlje, Peter Sijarto (Szijjarto) i Teodor Melešcan (Melescanu), izveštava mađarska novinska agencija MTI.

„Mađarsko - rumunska saradnja u oblasti energetske bezbednosti na putu je da učini istorijski korak napred. Radi se, posle nekoliko decenija, o prvoj prilici za Mađarsku da kupuje, u većim količina, gas koji ne dolazi iz ruskih izvora“, istakao je u Bukureštu mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, posle sastanka sa svojim domaćinom, šefom rumunske diplomatije Teodorom Meleškanuom.

Reč je o gasovodu kojim će se moći da se od 2022. godine godišnje isporuči Mađarskoj 4,4 milijarde kubnih metara gasa iz rumunskih nalazišta u Crnom moru. Mađarske kompanije su već rezervisale ukupni kapacitet od 4,4 milijarde kubnih metara, na cevovodu koji povezuje Rumuniju sa Mađarskom.

Rumunska stranka se obavezala na izgradnju kompresorske stanice, koji će omogućiti isporuku 1,75 milijardi kubnih metara prirodnog gasa u Mađarsku svake godine od 2020. i da će do 2022. godini proširiti kapacitete na 4,4 milijardi kubnih metara gasa godišnje, da bi obezbedila transport prirodnog gasa koji proizvode EksonMobil i OMV.

"Vlada Mađarske odlučila je da izgradi nedostajući deo gasovoda od Vecsesa i centralnog distributivnog centra Varošfold u blizini Budimpešte, na cevovodu između Slovačke i Mađarske. Ovom linijom, gasni koridor sever-jug, ključni objekat za energetsku sigurnost u centralnoj Evropi, biće završen", rekao je Sijarto.

Izvoz gasa će se vršiti preko gasovoda Arad-Segedin, koji omogućava povezivanje prenosnog sistema gasa u Rumuniji sa mađarskim sistemom. Ovaj gasovod je otvoren 2010. godine, a trenutno gas dolazi u Rumuniju, ali nema mogućnosti za transport u suprotnom smeru.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...