Turci odobrili postavljanje druge cevi Turskog toka

BM

Gasprom je dobio dozvolu za izgradnju drugog kraka gasovoda Turski tok kroz turske teritorijalne i ekonomske vode Crnog mora. Projekat se istovremeno realizuje na ruskoj obali Crnog mora, postavljaju se cevi na morskoj deonici a počela je i gradnja prijemnog terminal za gas u Turskoj.

Turska je dala sve potrebne dozvole. Možemo da počnemo sa postavljanjem i druge cevi gasovoda Turski tok na morskoj deonici, rekao je 19. januara Aleksej Miler, predsednik uprave Gasproma, preneli su ruski mediji.

„Danas smo dobili dozvolu za postavljanje drugog kraka u isključivoj ekonomskoj zoni i teritorijalnim vodama Turske (offshore segment). Sve neophodne dozvole Vlade Turske Republike za morsku deonicu gasovoda Turski tok su dobijene. Sada će oba kraka gasovoda biti puštena u eksploataciju u apsolutno preciznom roku, do kraja 2019. godine“, pojasnio je Miler.

Deonica ofšor (offshore) segmenta, koja prolazi kroz turske teritorijalne vode i ekonomski pojas sve do izlaska na tursku obalu Crnog mora duga je 910 km, a sekcija kroz Tursku još 180 km.

Sputnjik izveštava da je Miler dodao da se projekat realizuje punom parom.

„U skladu s planom projekat se realizuje istovremeno na tri deonice: na obalama Rusije i Turske, kao i u Crnom moru. Na morskoj deonici je postavljeno više od 760 kilometara zbirno za oba kraka. Izgradnja deonice obalskog čvora u Rusiji je pri kraju. U Turskoj su počeli radovi na izgradnji platforme prijemnog terminala“, saopštio je Miler.

Gasprom  je 7. maja prošle godine počeo da gradi morsku deonicu gasovoda Turski tok. Projekat podrazumeva izgradnju dva kraka kapaciteta od po 15,75 milijardi kubnih metara gasa. Prvi krak je predviđen za isporuke gasa turskim potrošačima i planirano je da bude pokrenut u martu ove godine, a drugi za snabdevanje zemalja Južne i Jugoistočne Evrope. Rok za njegovo pokretanje je 2019. godine.

Obe cevi biće puštene u rad pre kraja 2019. godine, javlja ruska novinska agencija TASS.

Gasprom je prošle godine u projekat gradnje gasovoda Turski tok investirao 92,8 milijardi rubalja.

Da je u Turskoj, u području primorskog gradića Midije (Kajakoj) na obali Crnog mora počela izgradnja prijemnog terminala za gas koji će stizati gasovodom Turski tok saopštila je pres-služba kompanije Južni tok transport (South Stream Transport) 17. januara.

Kompanija Južni tok transport je ćerka-kompanija Gasprom, zadužena za izgradnju morskog dela gasovoda koji prolazi po dnu Crnog mora.

U saopštenju je navedeno da su pripreme dugo trajale ali da su sada sve dozvole dobijene i da se krenulo sa radovima. Terminal će graditi britanska firma Petrovac, javlja bugarski dnevnik Novinite a prenosi Energetika-net.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...