Ukrajina opet kupuje gas od Rusa

M.L.

Posle dvogodišnjeg prekida i odluke švedskeog arbitražneg suda Ukrajina će ove godine početi ponovo da kupuje ruski gas, rekao sinoć Andrij Kobolev, direktor ukrajinskog Naftogaza.

Ukrajina će ove godine, posle prekida koji je trajao nešto više od dve godine i odluke švedskog arbitražnog suda ponovo kupovati gas od Rusije, saopštio je sinoć, kako javlja Rojters, generalni direktor ukrajinskog državnog preduzeća Naftogaz Andrij Kobolev (Andriy Kobolev).

Dve strane, međutim, različito tumače presudu švedskog arbitražnog suda, formiranog radi rešenja spora oko cena i isporuka gasa. Od ove godine, prema Kobolevu, Ukrajina je obavezna da od ruskog Gazproma  preuzima mininimalne količine gasa, ali će nastaviti i dalje da kupuje određene količine gasa iz Evrope.

„Gazprom nam mora prodavati gas po ceni nižoj od evropske, što je za nas povoljnost", dodao je Kobolev koji nije, međutim, precirao kada će Ukrajina početi da preuzima gas iz Rusije i o kakvim se količinama radi.

Gazprom i Nafogaz su se još juna 2014. godine obratili švedskom arbitražnom sudu radi rešenja međusobnog spora oko gasa. Posle presude suda obe strane su proglasile sebe za pobednika.

Sud je, prema tumačenju ukrajinske strane, odbio zahtev Gazproma da mu Naftogaz isplati 56 milijardi dolara u vezi s primenom takozvane klauzule plati ili ostavi (take-or pay) Ova klauzula obavezuje kupca da plati gas i u slučaju kada ne preuzme sve ugovorene količine.

Prema Gazpromu, sud je presudio da važe i dalje sve glavne odredbe ugovora i naložio Naftogazu da od ove godine preuzima i dalje po pet milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Sporovi oko gasa  su prateća pojava pogoršanih odnosa između Kijeva i Moskve, naročito posle ruske aneksije Krima i izbijanja ustanka proruskih separatista na istoku Ukrajine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...