Lukoil učvršćuje maloprodajni biznis na tržištima van Rusije

J.P.

Ruski Lukoil ne planira dalju prodaju maloprodajnih aktiva van granica Rusije. Posle prodaje mreže benzinskih stanica u Poljskoj, Litvaniji, Letoniji, Estoniji, Ukrajini i na Kipru inostrana maloprodajna mreža Grupe Lukoil obuhvata 17 zemalja, uključujući zemlje ZND, Evrope i SAD sa 54 naftna skladišta i 2.706 benzinskih stanica, gde planiraju očuvanje udela na tržištima i aktivan razvoj biznisa robe dopunskog asortimana i usluga.

Lukoil ne planira dalju prodaju maloprodajnih aktiva van granica Ruske Federacije. Kompanija je završila reorganizaciju mreža benzinskih stanica u evropskim zemljama, koju je sprovodila tokom 2015. i 2016. godine, s ciljem da se skoncentriše na aktive koje su maksimalno integrisane u proizvodni lanac sa evropskim rafinerijama ove ruske kompanije, navedeno je u saopštenju Lukoila Srbija.

Na sastanku održanom u Beogradu u centrali Lukoil Srbija, sumirajući rezultate poslovanja u segmentu prometa naftnih derivata Grupe Lukoil, prvi potpredsednik PAO Lukoil, Vladimir Nekrasov je potvrdio završetak programa optimizacije inostranih maloprodajnih aktiva kompanije.

“Završili smo prodaju mreže benzinskih stanica u Poljskoj, Litvaniji, Letoniji, Estoniji, Ukrajini i na Kipru. Plan za 2017. godinu ne predviđa dalje suštinske izmene strukture preduzeća ovog biznis-sektora”, rekao je Nekrasov, ističući da je maloprodajni segment Lukoila u inostranstvu tokom 2016. godine zabeležio pozitivne rezultate – dostignut je rast osnovnih pokazatelja u odnosu na 2015. godinu.

Obim realizacije kroz maloprodaju i sitnu veleprodaju porastao je u odnosu na 2015. godinu za tri odsto, odnosno sedam odsto. Rast realizacije brendiranih goriva EKTO van granica Rusije izneo je 10 odsto u 2015. Operaciona dobit inostranih preduzeća, koja se bave prometom naftnih derivata u 2015. godini je porasla za pet odsto.

“U okviru zadataka za 2017. godinu Lukoil je zacrtao ispunjenje planskih pokazatelja i investicionog programa, očuvanje udela na tržištima, aktivan razvoj biznisa robe dopunskog asortimana i usluga, nastavak promocije brendiranih goriva EKTO”, kaže Nekrasov.

Inostrana maloprodajna mreža Grupe Lukoil obuhvata 17 zemalja, uključujući zemlje ZND (Zajednica nezavisnih država – bivše zemlje SSSR, p.a.), Evrope i SAD. U njen sastav ulaze 54 naftna skladišta ukupnog kapaciteta 1,46 miliona kubnih metara i 2.706 benzinskih stanica (uključujući i benzinske stanice u zakupu i franšizi).


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...