Najveći dinosaurus u istoriji

ML

U američkom Muzeju istorije prirode predstavljen kostur dinosaurusa, nađenog u južnoj Argentini, nazvan Patagotitan, koji je bio dug 37 metara i težio 76 tona
(foto, fosil njavećeg dinosaurusa izložen u američkom muzeju)

Naučinici su predstavili javnosti novog šampiona teške kategorije među dinosaurusima, pored koga čak i Tiranosaurus reks, izgleda kao patuljak. S težinom od 76 tona ovaj gigantski biljojed premašuje čak i boing 737. Velik je toliko da glava kostura nije mogla da stane u salu muzeja nego štrči u hodniku.

Naučnici su ga, kako javlja britanski Dejli mejl (Daily Mail), nazvali Patagotitan, po pokrajini Patagonija gde je kostur pronađen. Fosil žuvotinje dug 37 metar, koji je star oko 100 miliona godina, argentinski arheolozi su našli 2012. Sa svojim dugim vratom primerci ove vrste su bili najveći u grupi Titanosaurusa.

"Legendarni tireks (Tyranosurus rex) i ostali mesojedi izgledaju kao patuljci u poređenju s ovim gigantskim titanosurusima", objašnjava posetiocima Muzeja argentinski palentolog Diego Pol. "To vam je kao kad biste postaviti slona pored lava".

Naučnici su znali za titanosaure ali se u ovom slučaju radi o dosad nepoznatoj vrsti, verovatno i rodu, jer se radi o dosta velikoj grupi.

"Ostaje pitanje zašto su bili toliko veliki. Možda, pre svega, zato što je vegetacija u to vreme bila izuzetno razvijena", zaključuje Pol.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...