STRIP TABLE PO CENI SAVREMENE UMETNOSTI

Aleksandar Manić

Poznavaoci su procenjivali da će se table prodati za 1,5 miliona evra, ali potražnja je prevazišla procene, te se prodaja završila sa ukupnim prihodom od 3,4 miliona evra.

Gvaš velikog belgijskog strip majstora Eržea prodat je 29. marta na pariskoj aukciji kuće "Artcurial" za 764.218 €, oborivši tako svetski rekord u domenu stripa. Naslovna strana za album "Tintin u Americi", nacrtana 1932. godine, skinula je sa trona prošlogodišnji rekord postavljen ilustracijom Enkija Bilala, francuskog autora beogradskog porekla. Visoku cenu od 300.830 € dostigla je i naslovna strana albuma "Etiopljani" (flomaster, akvarel i gvaš, 31x41cm) koju je 1979. godine naslikao Hugo Prat za italijansko izdanje serijala "Korto Malteze". Tabla broj 7 iz Bilalovog albuma "Sastanak u Parizu" (akrilik, 50x41 cm) sa prikazom Lejle Mirković u beogradskom hotelu "Balkan", procenjena na 30.000 €, prodata je za 174.481 €.


Erže, Tintin u Americi, 1932, gvaš, 32 x 32 cm, 764.218 € (Artcurial)

”Erže je nacrtao samo pet naslovnica tehnikom gvaša. Kada mi je jedan kolekcionar, septembra prošle godine, ponudio da je stavim na prodaju, ja nisam mogao da poverujem. U pitanju je izuzetan komad u savršenom stanju očuvanosti", kaže Erik Leroa, ekspert pariske aukcije.

Pjer Sterks, prijatelj pokojnog Eržea i poznati ”tintinolog”, smatra da je ova prodaja utvrdila Eržeovo mesto poveznika stripa i savremene umetnosti. ”Njegov potez je svukud jednak i formira vrlo izražajnu liniju, što je bilo inovativno za ono vreme. Na ovoj ilustraciji vidimo jednu uspravnu i krivudavu liniju koja tvori neku vrstu mekanog znaka pitanja. Tintin sanjari. Njegov stav je u sukobu sa narativnim nemirom Indijanaca u pozadini. Potom, Tintinova crvena marama ođekuje kao zvuk trube u hromatskoj ravnoteži ilustracije. Gledajući ovu sliku, shvatamo da je Erže bio među najvećim slikarima svog vremena", kaže Pjer Sterks.

Krunisanje kroz dolare

”Više nije sramota predstaviti se kao kolekcionar stripova, kaže Erik Leroa, tržište strip originalima je u punom razvoju i nisu klijenti ono što nedostaje, nego lepi komadi koji se teško nalaze.”


Hugo Prat, Etiopljani – Korto Malteze, 1979, flomaster, akvarel i gvaš, 31 x 41 cm, 300.830 € (Artcurial)

Tradicionalna martovska aukcija originalnih strip tabli i ilustracija koju organizuje ”Artcurial”, pokazala se kao najvažniji svetski događaj za sve kolekcionare originala. Ovogodišnja aukcija ujedinila je 650 tabli i ilustracija najvećih savremenih evropskih majstora i autora starije generacije – Frankena, Morisa, Mebijusa, Meziera, Loazela, Skuitena, Matotija, Guarnida, Tardija, Vatina... Poznavaoci su procenjivali da će se table prodati za 1,5 miliona evra, ali potražnja je prevazišla procene, te se prodaja završila sa ukupnim prihodom od 3,4 miliona evra.

”U umetnosti, kao i u svakom drugom domenu, krunisanje prolazi kroz dolare, kaže Pjer Sterks, vidite da je Endi Varhol imao sreću i sa kritičarima i sa aukcijskim kućama. To se sada dešava stripu.”

Na “Artcurialovoj” prodaji originalnih strip tabli održanoj marta prošle godine, Bilalova ilustracija "Plava krv" (90 x 63 cm) iz 1994. godine, rađena akrilikom i pastelnim bojama, prodata je za rekordnih 176.900 evra. Do tada, rekord u svetu stripa držala je tabla broj 12 iz Frankenovog stripa "Marsupilamijevo gnezdo", nacrtana 1960. godine i prodata za 165.000 evra 2001. godine na aukciji pariske kuće "Tažan". Inače, ona je oborila svetski rekord koji je držala tabla iz Eržeovog stripa "Otokarovo žezlo", prodata 1999. za 95.000 evra, koja je oborila rekord iz 1994. godine – 84.000 evra za Eržeovu naslovnicu stripa “Crno ostrvo” (1937).


Enki Bilal, Sastanak u Parizu, tabla br. 7, 2006, akrilik, 50 x 41 cm, 174.481 € (Artcurial)

Kako proceniti strip tablu

Originalne table i ilustracije bile su kotirane na tržištu još tokom 80-ih godina. Međutim, cene su bile daleko niže. Do kraja sedamdesetih, niko nije mislio na novčanu vrednost strip tabli i crteža, te su ih autori često poklanjali prijateljima, ili su ih jednostavno arhivirali sa ostalim papirima. Neki su ih i bacali. Početkom osamdesetih godina, strip table počinju češće da se pojavljuju na aukcijama, i dostižu cene slika nižeg kvaliteta. Tokom druge polovine 80-ih dolazi i do prvih kotacija a originalne strip table i ilustracije sve češće se viđaju na zidovima specijalizovanih knjižara. Međutim, poslednjih desetak godina aukcijske i galerijske prodaje izmenile su izgled tržišta, te se table prodaju primereno njihovim vrednostima.

"Nekada su originalne strip table kupovali samo kolekcionari. Prilike su se promenile, te je danas klijentela sasvim različita. Originalne table su viđene kao savremena umetnost i često su uramljivane i kačene na zid", kaže Erik Leroa.

Krajem 90-ih godina, najtraženiji su bili originali Eržea iz serijala Tintin, potom Frankenov Spiru, Marsupilami, Gaša, te Uderzov Asteriks i Morisov Talični Tom. Niske cene s kraja 80-ih, naglo su porasle. Od 1.300 evra za najveće savremene majstore (Žiro, Bilal, Prat) i dvostruko više za velike belgijske majstore, stiglo se do 2.000 evra za Loazelovu tablu, 3.000 evra za Bilalovu kolor tablu iz "Partije lova", 4.500 evra za crno belu tablu Bluberija iz epizode "Rudnik izgubljenog Nemca"...

“Cene jedne originalne table zavise od stanja očuvanosti, od crtača, od lepote kompozicije (što manji broj kadrova bez oblačića), od prisustva glavnog junaka, od albuma u kome su objavljeni, od značaja albuma u odnosu na serijal, od značaja serijala u opusu crtača, od tipičnosti u odnosu na opus autora, ali i od značaja albuma i serijala u odnosu na istoriju stripa. Najskuplje se prodaju ilustracije (naslovnice), potom table nalik ilustracijama, pa table sa manjim brojem kadrova, dok se kolor table i ilustracije mnogo bolje prodaje od crno belih", objašnjava Daniel Magen, pariski galerista, vlasnik najvažnije galerije stripova i ilustracija u Evropi.


Pariska galerija Daniela Magena u Latinskom kvartu

U poslednjih nekoliko godina, tržište originalnih strip tabli je eksplodiralo. Na aukcijskoj prodaji pariske kuće "Tažan" 2004. godine Bilalova kolor tabla iz albuma "Sajam besmrtnih" prodala se za 6.960 evra, dok je ilustracija rađena olovkom za album "Plava krv", dostigla 9.280 evra. Na istoj prodaji, table Tarkena, Rosinskog i Loazela prodavale su se za tri do četiri hiljade evra. Prošle godine, Žiroova ilustracija za amerčko izdanje ”Poručnika Bluberija” (33x23 cm, tuš) prodata je za 12.400 €, a jedna tabla iz ”Arzaka” dostigla je za 58.000 evra.

”Sve je teže naći table velikih evropskih majstora, a pogotovo je teško naći table iz dobrih perioda, iz slavnih albuma i sa prikazanim junakom", kaže Erik Leroa.

Mlado tržište originalnih strip tabli i ilustracija još nije pretrpano finansijerima. Zato je još uvek moguće da se na tržištu kupe table mladih umetnika, po vrlo pristupačnim cenama, i da se tako stvori kolekcija prilično dobrog kvalteta. Pitanje je samo dokle će to trajati i kada će se pojaviti špekulanti koji će u strip table i ilustracije, bez ikakve strasti, ulagati novac samo radi ostvarivanja profita.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...