ŠETNJA BEOGRADOM

Dragica Bajić

Izložba „Beograd kroz Muzej(e) grada Beograda“ autorke Nike Strugar (foto iz Muzeja Paje Jovanovića: salon u stilu Luja XV)

U Turističko-informativnom centru Turističke organizacije Beograda, otvorena je izložba „Beograd kroz Muzej(e) grada Beograda“ autorke Nike Strugar. Izložba je realizovana u saradnji Muzeja grada Beograda i Turističke organizacije Beograda i predstavlja fotografije najznačajnijih objekata, predmeta, dokumenata i umetničkih dela koja se čuvaju u muzejima u sastavu Muzeja grada Beograda.
Najlepši način da se upozna grad, da se upozna njegov duh, je šetnja kroz gradske muzeje. Ovaj put, predstavljen je obilazak Beograda kroz muzeje u sastavu Muzeja grada Beograda: Konak kneginje Ljubice, Muzej Paje Jovanovića, Muzej Ive Andrića, Muzej Jovana Cvijića, Muzej Tome Rosandića, Muzej Banjičkog logora i Zbirku ikona Sekulić.

Izložbu prate lifleti-vodiči u kojima su, uz fotografije objekata i postavki, predložena vremena obilaska svakog muzeja, ucrtana putanja šetnje na mapi grada, dat osvrt na najznačajnije građevine Beograda pored kojih se prolazi kada se tokom trosatne šetnje, ovi muzeji obilaze pešice. Obilaskom muzeja posetioci će saznati kako se živelo u palati srpske kneginje Ljubice Obrenović, kako su izgledali domovi vladarskih i poznatih beogradskih porodica 19. veka; koje je slike, Paja Jovanović, najveći srpski slikar poklonio gradu Beogradu i kako je izgledao njegov atelje; biće u prilici da vide Nobelovu medalju Ive Andrića i osete atmosferu radne sobe velikog pisca. Na kraju šetnje, u romantičnoj atmosferi Kopitareve gradine, u senovitoj bašti i secesijskom enterijeru, posetioci će da se upoznaju sa avanturističkim duhom Jovana Cvijića, jednog od navećih srpskih naučnika i istraživača.

Konak Kneginje Ljubice

Konak kneginje Ljubice je jedna od malog broja sačuvanih zgrada iz vremena vladavine kneza Miloša Obrenovića. Ovaj reprezentativni objekat sagradjen je 1831. godine po planovima i pod rukovodstvom Hadži Nikole Živkovića, zvaničnog kneževog graditelja.Konak kneginje Ljubice

Konak je podignut u stilu kratkotrajnog prelaznog perioda balkanske arhitekture, sa izvesnim primesama evropskog baroka. U osnovnom prostornom konceptu zadržana je orijentalna tradicija, ali se na pojedinim elementima unutrašnje dekoracije i obrade fasada zapažaju uticaji zapadne i srednje Evrope.

Zgrada ima tri nivoa: podrum, tzv Salu pod svodovima, prizemlje i sprat sa divanhanama. Glavni ulaz bio je okrenut ka bašti i terenu koji se spušta prema obali Save, a sporednom, danas glavnom ulazu, prilazi se iz ulice Kneza Sime Markovića. U galerijskom prostoru Sale pod svodovima održavaju se tematske izložbe Muzeja grada Beograda, kao i promocije, konferencije i drugi skupovi.

Svakog prvog ponedeljka u mesecu, u 18 časova, u Konaku se održava Tribina ljubitelja istorije Beograda u kojoj učestvuju kustosi, prosvetni radnici, publicisti, profesori univerziteta, eminentni naučnici, ali i amateri, kolekcionari i zaljubljenici u istoriju Beograda.

Miloševa supruga Ljubica je, sa sinovima Milanom i Mihailom koristila Konak kao svoju privatnu rezidenciju do promene dinastije 1842.godine. Konak je tokom istorije više puta menjao namenu sve do 1980. Godine, kada je predat na upravljanje Muzeju grada Beograda i kada je u njemu otvorena stalna postavka “Enterijeri beogradskih kuća 19. Veka”.

Preko promene stilova opremanja i ukrašavanja domova vladarskih i poznatih beogradskih porodica 19. veka, može da se prati razvoj moderne srpske države i Beograda, od orijentalne kasabe do savremenog evropskog grada. Najstarija je soba kneginje Ljubice sa nameštajem i pokućstvom tipičnim za beogradske kuće prve polovine 19. veka: sećije, sofre, sinije, mangalame, tursko posudje. Pored Ljubicine sobe, nalazi se Mali i Veliki hamam (turska kupatila). Mali hamam je dekorisan u stilu neorokokoa i jedina je oslikana prostorija u Konaku. Ostali enterijeri u stalnoj postavci pripadaju stilovima koji tokom 19. veka iz srednje i zapadne Evrope prodiru u Srbiju: bidermajer, Napoleon III, neobarok, rokoko, altdojč i drugi.Stalna postavka dopunjena je gravirama Beograda i Srbije 18. i 19. veka, i brojnim portretima srpskih vladara i uticajnih gradjana 19. veka.

Na kafi kod kneginje Ljubice

“Na kafi kod kneginje Ljubice” je novi program Muzeja grada Beograda, kojim je predstavljen Konak kneginje Ljubice i život u Beogradu u vreme vladavine dinastije Obrenović. Kustoskinja muzeja Nataša Popovska, obučena u kostim iz perioda kneginje Ljubice, kao domaćica svoje palate, dočekuje posetioce. Uz kafu i najbolji domaći ratluk, pored osnovne turističke priče, posetioci će saznati i zanimljive detalje o privatnom životu vladarske porodice. Za ovu priliku otvorena je Divanhana, centralno mesto u Konaku, gde su tradicionalno dočekivani gosti. Kneginja Ljubica, žena kneza Miloša, je bila žena veile duševne snage, dostojanstvene pojave, rečitosti jasne i odmerene, a o njenoj hrabrosti, ostalo je zapisano mnogo kazivanja.Nataša Popovska, kustos

Udajom za kneza Miloša, položaj kneginje je zahtevao veliku mudrost i trpljenje, što se u nekim trenucima, zbog kneževih bračnih neverstava, sukobljavalo sa njenom prirodom. Knez ju je udaljio od sebe, odredivši joj da živi u mestu gde on ne boravi. Zna se da je umela da jaše konja i da barata oružjem (usmrtila je ljubavnicu svoga muža i zato bila prognana). Odbila je da se povuče ka Crnoj gori 1813. godine, a u vreme bitke za Čačak (1815.godine), smelim rečima je ohrabrila ustanike i vratila ih na bojište. U kasnijim dogadjajima, ne mireći se sa nametnutim položajem od strane muža, prišla je njegovoj opoziciji, zbog čega je Miloš juna 1839. Godine morao da napusti Srbiju.

Program se realizuje svake subote u 12 časova, traje sat vremena, a cena ulaznice je 250 dinara. Broj mesta je ograničen na 30 po terminu. Ovaj program je izazvao veliko interesovanje domaće i strane javnosti, pa se ulaznice mogu kupiti unapred na blagajni Konaka kneginje Ljubice, za neki od željenih termina.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...