ČELIČNI PEJZAŽ

Aleksandar Manić

Izložba na 13,5 hiljada kvadratnih metara, sastoji se od pet čeličnih ploča debljine 13 cm, visine 17 metera i širine 4 metara

"Ljudi vole da se šetaju Parizom, Šanz-Elizeom, parkovima, obalama Sene... Tokom šetnje, javni prostor se otvara pred njima, a šetači imaju utisak da im Pariz pripada. Moja skulptura u Grand Palaisu je produžetak te šetnje. Njome sam hteo da stvorim drugi pogled na prostor i arhitekturu Grand Palaisa, ali i na ovaj grad veličanstvene i netaknute lepote", objasnio je Richard Serra, poznati američki skulptor, na otvaranju izložbe "Promenada" u okviru tradicionalne manifestacije "Monumenta" (7. maj - 15. jun). Izložba na 13,5 hiljada kvadratnih metara, sastoji se od pet čeličnih ploča debljine 13 cm, visine 17 metara i širine 4 metara. Postavljene uspravno na razmaku od 28 metara, ove ploče teške po 75 tona nisu pravilnog oblika, nego su iskošene za 1,69° prema prema jednoj od ivica.
Za razliku od "Guggenheima" u Bilbau gde se nalaze njegove skulpture "Snake" (44 tona) i 7 delova serije "Torqued Ellipses" (1.034 tona), koje prikazuju njegov višegodišnji rad, pariska izložba sadrži samo jednu kompoziciju. Njen cilj je dvostruk. Pored sâmog vidjenja skulpture, posetilac dobija i potpuno novo čitanje monumentalnog prostora Grand Palaisa.

"Hteo sam da se sukobim sa središnjom linijom Grand Palaisa", kaže Serra, inače vrlo precizan teoretičar sopstvenih dela. "Promenada", plod trogodišnjeg rada sa ekipom inženjera, udaljava se od njegovih dela koja su istraživala zakrivljene linije i dubinu prostora. Poslednja kompozicija, kroz pročišćene oblike ističe dve ravni vidjenja - uspravnu i vodoravnu. Da bi izbegao statičnost čeličnih monolita, on je kroz iskošenost dao odredjeni pokret.

Ulaskom na izložbu, posetilac vidi kompoziciju sa strane, imajući utisak potpune praznine. Čelični monoliti debljine 13 cm, gube se u gigantskom prostoru Grand Palaisa. Tek odlaskom do prvog monolita, posetilac sagledava čitavu instalaciju. Sledeća etapa nastaje iz želje da se prošeta izmedju ploča, čime se i opravdava umetnikov cilj."Posetilac ne mora išta da zna o istoriji skulpture ili istoriji umetnosti da bi video i razumeo ovaj rad napravljen u odnosu na prostor. Sadržaj obitava u posetiocu. Ne radi se samo o velikim pločama u vazduhu, već je sadržaj u vašem sopstvenom iskustvu dok hodate pored i oko instalacije. Sadržaj ne postoji ni u pločama, ni u čeliku, niti u ritmu pet ploča", objašnjava Richard Serra. Važnije od samog dela je utisak i iskustvo gledaoca, kao i njegov odnos prema prostoru. Naime, gledalac treba da stvori delo hodajući oko njega, menjajući perspektivu, redefinišući ga i pripitomljujući ga pogledom.

"Sve je pitanje odnosa", kaže Serra, apsolutni perfekcionista, koji se užasava termina "improvizacija", "iznenadjenje" i "promena".

Inače, ploče "Promenade" nisu bile načinjene u Serrinoj uobičajenoj evropskoj čeličani u Nemačkoj, nego u fabrici "Arcelor-Mittal" u Francuskoj. Ploče su, potom, posebnim kamionskim konvojima bile prebačene u Pariz i uz pomoć grupe radnika, buldožera i dve dizalice, bile postavljene u Grand Palais. Saradnja sa inženjerima i metalskim radnicima seže u vreme studija, kada je Serra tokom leta radio u jednoj kalifornijskoj čeličani. Druga prekretnica desila se 1965. godine, kada je on kao stipendista Jejlskog univerziteta, stigao u Pariz i tu otkrio Brancusija i Giacomettija. Susret sa ovom dvojicom umetnika defintivno ga je odvojilo od slikarstva i poveo putem skulpture. Serrin razvoj ka monumentalnoj skulpturi odvijao se sasvim prirodno, te je on postao jedan od najvažnijih savremenih američkih skulptora. Njegov stvaralački izraz sačinjen je, na prvom nivou, od minimalizma, snažnih tenzija izmedju materijala i proizvodne tehnologije, a na drugom nivou od dijaloga izmedju dela, okruženja i gledaoca. Uprkos teškoći da se celovitije prikaže Serrino monumentalno stvaralaštvo, retrospektivna izložba njegovih dela organizovana krajem prošle godine u njujorškom Muzeju moderne umetnosti (MoMa) dala je dosta dobar pregled.
Izbor američkog skulptora Richarda Serre za drugo izdanje manifestacije "Monumenta", posle prošlogodišnje izložbe Anselma Kiefera (135 hiljada posetilaca), predstavlja izazov za organizatora. Već poznat i popularan u Francuskoj, Serra izaziva vrlo oprečna mišljenja, što može da pomogne u stvaranju neophodnih rasprava i dijaloga. Naredne godine, u okviru manifestacije "Monumenta", izlagaće francuski umetnik Christian Boltanski.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...