"OSA" I DALJE ZUJI

M. Djukić

U beogradskom Košutnjaku 5. i 6. jula je održan "Vespa vikend"

Davne 1946. godine u Firenci je zazujala prva Vespa (na italijanskom osa). Ovaj neobičan skuter patentirala je italijanska kompanija Piaggio koja je, u međuvremenu, postala po prihodima najveći evropski proizvođač ove vrste vozila. Bilo je dosta skeptika koji su smatrali da vespa nikad neće postati popularna. Međutim, već nakon nekoliko godina Vespa je postala neodoljiva, a 1956. godine je proizveden milioniti skuter.
Vespa je vrlo brzo prerasla nacionalne okvire i postala evropski simbol borbe za oporavak od katastrofe Drugog svetskog rata. Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, Vespa je predstavljala propagandno oruđe mladih "revolucionara". Tokom godina, italijanska "osa" postala je sinonim za Dolce Vita ("sladak život").
Kada je 1960. godine održana premijera filma "Ljubav i moda", mnoge mladiće je pogodila dvostruka "amorova strela". Istovremeno su bili zaljubljeni u dve lepotice - Bebu Lončar i Vespu, a ta zaljubljenost je za kasnije ponosne vlasnike "ose" prerasla u istinsku strast.

Vespa vikend

U prelepom ambijentu beogradskog Košutnjaka 5. i 6. jula je održan "Vespa vikend". Želja organizatora, kluba "Squashland" (www.squashland.com), bila je da da učesnike i posetioce manifestacije upozna sa italijanskim načinom života i predstavi Vespu kao deo te kulture i tradicije. U toku "Vespa vikenda", prijatelji manifestacije su prikazali aktuelne modele vespi, ali i nekoliko muzejskih primeraka, pa je tako u subotu u Pionirski grad stigla kolona članova Vespa kluba Beograd (www.vespaclubbgd.org.yu).
Događaj je bio upotpunjen italijanskom muzikom i kuhinjom, a istovremeno je ova manifestacija bila posvećena i bezbednosti vozača motora u saobraćaju. Organizatori su za učesnike i posetioce manifestacije obezbedili i vredne nagrade.

Humanost na delu

Ovaj prvi po redu "Vespa vikend" u SquashLandu nije imao za cilj samo da osveži neke uspomene, donese nešto od duha Italije i omogući posetiocima da se tokom dva lepa letnja dana zabave. Ostaće upamćen i po humanitarnoj akciji – pomoći Jugoslovenskoj organizaciji za primarnu imunodeficijenciju (YUGOPID). Organizacija je osnovana 1996. godine radi obezbeđivanja terapije za decu sa primarnim poremećajima imuniteta i funkcioniše na volonterskoj osnovi. Članovi su uglavnom roditelji i članovi porodica osoba sa imunodeficijencijom.
"Vespa vikend" je završen, ali je zato deci sa ovim teškim oboljenjem terapija stalno potrebna. Svaki prilogom im može se pomoći, a sve neophodne informacije mogu se dobiti od gospođe Dragane Koruge, predsednice YUGOPID-a preko adrese koruga@sezampro.yu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...