Odlaganje opasanog otpada na Veletržnici Beograd

Veletržnica Beograd je pokrenula novu ekološku akciju. Naime, pored Zelenog ostrva, gde se može odložiti ambalažni otpad, nalazi se kontejner za odlaganje električnog i elektronskog otpada. U Srbiji se godišnje odloži 200 grama EE otpada po stanovniku.

Nakon što je, pre nešto manje od mesec dana, na Veletržnici Beograd otvoreno Zeleno ostrvo za odlaganje i selekciju ambalažnog otpada juče je pored ovog ostrva postavljen kontejner za bezbedno i ekološki prihvatljivo odlaganje električnog i elektronskog (EE) otpada.

“Kontejner za električni i elektronski (EE) otpad postavljen je juče, pored Zelenog ostrva, i time nastavljamo borbu za očuvanje životne sredine i ujedno olakšavamo svim posetiocima i korisnicima usluga Veletržnice da se reše svog EE otpada,” saopštili su iz Veletržnice Beograd.

Visok uticaj na životnu sredinu

Ova vrsta otpada je klasifikovana kao opasan otpad, jer sadrži brojna jedinjenja koja su najveći zagađivači, kao što su živa, olovo, kadmijum i drugi. EE otpad ima veoma visok uticaj na životnu sredinu jer, između ostalog, nije poznato vreme razlaganja u prirodi, ali se zna da se pojedine komponente nikad ne razgrade.

Ovaj otpad je za reciklere veoma značajan izvor sekundarnih sirovina - plastike, stakla, metala…

U Evropskoj uniji godišnje se odloži oko 14 miliona tona ovog otpada, a reciklira se četiri kilograma po stanovniku, što je cilj koji je EU zacrtala još pre nekoliko godina i ostvarila ga. Poražavajuć je podatak da se u Srbiji odloži 200 grama EE otpada po stanovniku. Ovakvim akcijama to možemo da promenimo.

Procedura odlaganja EE otpada na Veletržnici

Kada trgovac ili kupac dolazi na Veletržnicu treba da ponese uređaj(e) i odloži ga u za to predviđeni kontejner, kažu iz Veletržnice.

Kontejner za EE otpad nalazi se neposredno pre izlazne kapije, pored prostora namenjenog za odlaganje ambalažnog otpada - Zeleno ostrvo.

veletrznica-opasni-otpad

“Na taj način, rešili ste se nepotrebnog uređaja i pomogli nam da sačuvamo prirodu i poboljšamo kvalitet životne sredine za sve nas,” navodi se u saopštenju Veletržnice Beograd.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...