Le Monde: Francuski sud prvi put naložio državi da nadoknadi štetu žrtvama zagađenja vazduha

prevod N.J.

Administrativni sud u Parizu naložio je državi da plati 3.000 evra i 2.000 evra roditeljima dvoje dece koja su bolovala od bronhiolitisa i ponovljenih upala uha svaki put kada zagađenje dostigne vrhunac u pariskoj regiji. Ove dve presude zainteresovaće hiljade roditelja čija deca boluju od astme, bronhiolitisa ili čak upale uha u periodima maksimalnog zagađenja
(pariz, Administrativni sud kaznio državu zbog lošeg vazduha)

U odlukama donetim u petak, 16. juna, administrativni sud u Parizu osudio je državu da obešteti porodice žrtava zagađenja, saznaje pariski Mond. U ovom slučaju, državi je naloženo da plati 3.000 evra i 2.000 evra roditeljima dvoje dece koja su više puta bolovala od bronhiolitisa i upale uha tokom prvih godina života provedenih u regionu Pariza. Sudija je smatrao da je „deo simptoma“ od kojih su patili „prouzrokovan prekoračenjem pragova zagađenja za šta je kriva  država“ jer je nesposobna da sprovodi zdravstvene standarde.

„Ovo je prvi put u Francuskoj, a verovatno i u Evropi, da pravosuđe priznaje štetu zbog propusta države da garantuje zdrav vazduh i da traži da država isplati nadoknadu“, komentarišu Hermine Baron i Fransoa Laforg, advokati porodica koje žele da ostanu anonimne. 

Preseljenjem do izlečenja

Do sada je odgovornost države svakako bila angažovana u sličnim slučajevima, posebno u veoma zagađenoj dolini Arve u Gornjoj Savoji (Haute-Savoie), ali  uzročna veza između krivice države i bolesti tužilaca nikada nije bila ustanovljena.

U prvoj odluci donetoj u februaru 2022. godine, administrativni sud u Parizu presudio je da je država počinila grešku jer nije preduzela odgovarajuće mere da okonča periode prekoračenja graničnih vrednosti koncentracije zagađujućih materija u pariskoj oblasti Il d Frans: mikro - čestica, ozona i posebno azot-dioksida koji se emituje u drumskom saobraćaju. Zatim je naredio veštačenje kako bi se utvrdila veza između ovih ekscesa i zdravlja žrtava. Prema naučnim studijama, 30% do 50% teških bronhiolitisa i 30% infekcija uha mogu se pripisati zagađenju.

Rođena 25. maja 2015. godine, prva devojčica je bila hospitalizovana od 7. do 10. oktobra 2015. zbog bronhiolitisa, a zatim je u više navrata bolovala od bronhiolitisa, uz nekoliko poseta Hitnoj pomoći, da bi na kraju dobila dijagnozu astme odojčeta 25. avgusta 2016. i uvođenje svakodnevnog lečenja bronhodilatatorima i kortikosteroidima, kao i seanse respiratorne fizioterapije. U više navrata, napominje upravni sudija, simptomi su se „poklopili sa epizodama zagađenja” i prekoračenjem pragova zagađenja: 13. maja, 15. avgusta i 7. decembra 2016. godine, kao i 19. januara, 26. januara i 11. februara 2017. godine.

U ekspertskom izveštaju se precizira da su roditelji deteta nepušači, da njihov smeštaj nije imao elemente koji bi favorizovali astmu ili alergije, ali da je porodica živela u Sen-Sen-Deniju (Seine-Saint-Denis), 700 metara od obilaznice sve do preseljenja u Agd (departman Ero) nakon kojeg je  „uočeno jasno poboljšanje zdravstvenog stanja deteta pošto nije zabeležena nijedna epizoda respiratorne nelagodnosti sa pištanjem i lečenje je moglo da bude obustavljeno (pošto za njim više nije bilo potrebe)“.

Drugi slučaj je sličan. Rođena 15. marta 2014. u porodici nepušača koja živi u Parizu na oko 500 metara od gradske obilaznice, druga devojčica je patila od ponovljenih upala uha i bolnih stanja (konjunktivitis, gnojni rinitis) između marta 2015. i avgusta 2018. I ovde su se simptomi  poklopili sa epizodama zagađenja, navodi se u sudskom izveštaju. I ovom detetu se zdravstveno stanje značajno popravilo nakon odlaska iz Pariske oblasti po preporuci lekara.

Godišnje 40 hiljada žrtava zagađenjog vazduha

Porodice su tražile po oko 220.000 evra. „Dobiveni iznosi su prilično mali, preseljenja su omogućila da se stanje dece popravi i da se izbegnu značajne posledice, komentarišu Hermine Baron i Fransoa Laforg. Nema sumnje da će, u ozbiljnijem slučaju, odšteta biti veća.“

Da li će ova presuda dovesti do eksplozije parnica i tužbi porodica čija deca pate od respiratornih patologija?

„Sud otvara put za žrtve zagađenja vazduha, ali ne i za Pandorinu kutiju“, veruju Mes Baron i Laforg. „Da bi se kvalifikovali za nadoknadu, moraju biti ispunjena najmanje dva uslova: veza između bolesti i zagađenja vazduha mora biti medicinski dokumentovana i lekari moraju insistirati da se deca presele i tako uklone iz toksične sredine.“

Predsednik “Respir“, udruženja za odbranu žrtava zagađenja vazduha, Toni Renuči, pozdravlja "snažan čin koji će postaviti presedan".

Dok uvođenje zona niske emisije (LEZ) – koje imaju za cilj da zabrane vozila koja najviše zagađuju u velikim gradovima – nailazi na otpor, gospodin Renuči veruje da je „ova presuda podsetnik da je moguće doneti važne odluke koje, istina, mogu biti nepopularane ali su neophodne u smislu hitne zdravstvene situacije“.

Pored kardiorespiratornih bolesti, zagađenje vazduha je uzrok najmanje 40.000 prevremenih smrti svake godine u Francuskoj.

Ministarstvo za ekološku tranziciju, koje je kontaktirao dnevnik Le Mond, nije preciziralo da li će uložiti žalbu na ovu presudu koja je „zasnovana na periodu 2015-2020. Pozivajući se na EPZ (program vladine politike protiv zagađenja), stub vladine politike protiv zagađenja, u ministarstvu navode: „...da bi bile efikasne, mere kvaliteta vazduha zahtevaju strukturne promene koje utiču na svakodnevni život Francuza“.

U oktobru 2022. Državni savet je ponovo sankcionisao državu rekordnom kaznom od 20 miliona evra jer još uvek nije dovela nivoe zagađenja ispod regulatornih pragova na celoj teritoriji.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...