Srbija među najzagađenijim zemljama Evrope

Izvor:   Fonet

Više od polovine stanovništva Srbije i Severne Makedonije živi sa četiri puta više štetnih čestica u vazduhu nego što propisuju smernice Svetske zdravstvene organizacije, pokazalo je istraživanje britanskog lista Gardijan. (Foto: Pexels)

Evropa se suočava sa "ozbiljnom krizom javnog zdravlja", a 98 odsto Evropljana udiše veoma štetan zagađen vazduh, što za posledicu ima 400.000 smrtnih slučajeva godišnje. Najteže pogođena zemlja u Evropi je Severna Makedonija, a sledi Srbija, pokazalo je istraživanje britanskog "Gardijana“.

Skoro svi širom kontinenta žive u područjima sa opasnim nivoom zagađenja vazduha, a prema nalazima istraživanja više od polovine stanovništva Severne Makedonije i Srbije živi sa četiri puta više štetnih čestica u vazduhu nego što propisuju smernica Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Analiza podataka prikupljenih korišćenjem najsavremenije metodologije, uključujući detaljne satelitske snimke i merenja sa više od 1.400 stanica za praćenje tla, otkriva strašnu sliku prljavog vazduha, sa 98 odsto ljudi koji žive u oblastima sa veoma štetnim zagađenjem sitnim česticama koje prevazilaze svetska merila i smernice SZO.

Takođe se ističe da gotovo svi stanovnici u sedam zemalja istočne Evrope, bilo da je reč o Srbiji, Rumuniji, Albaniji, Severnoj Makedoniji, Poljskoj, Slovačkoj ili Mađarskoj, imaju duplo više prljavog vazduha nego što je određeno smernicama SZO, navodi britanski „Gardijan“.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...