Energetska efikasnost u školama

Izvor:   Beta

Kreditom KfV banke biće finansirani radovi koji će doprineti uštedi 30 0dsto energije u 20 škola, a još 18 škola je na spisku obrazovnih institucija u kojima su planirani takvi radovi. Srbija je u poslednjih šest godina poboljšala energetsku efikasnost u 70 osnovnih i srednjih škola.

Predstavnici Vlade Srbije i Nemačke razvojne banke (KfV) potpisali su prošle nedelje predugovor o kreditu od 10 do 12 miliona evra za poboljšanje energetske efikasnosti u školama.

„Kredit je namenjen povećanju energetske efikasnosti škola u kojima će istovremeno biti rešavani sanitarnih problemi. Ugovor sa KfV bankom trebalo bi da bude potpisan na jesen, kako bi do narednog leta bile obavljene sve pripreme za radove,“ kaže Miloš Banjac, pomoćnik ministra za infrastrukturu i energetiku u Vladi Srbije.

Predviđeno je da novac od kredita KfV banke bude iskorišćen za radove koji će doprineti uštedi 30 odsto energije u 20 škola, a još 18 škola je na spisku obrazovnih institucija u kojima su planirani takvi radovi.

„Vlada Srbije tražila je od Balkan investment fonda još 1,5 milion evra donacija, kao tehničku pomoć za spovođenje projekta energetske efikasnosti u školama“, kaže Banjac objašnjavajući da je tokom poslednjih šest godina, zahvaljujući projektu koji je finansirala Svetska banka, poboljšana energetska efikasnost u 70 osnovnih i srednjih škola.

Pri kraju je sporovođenje tog projekta u dva klinička centra, a od 2014. godine, kako je rekao Banjac, trebalo bi da Svetska banka ponovo finansira poboljšanje energetske efikasnosti u kliničkim centrima u Srbiji.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...