Startovala NIS-ova kogenerativna gasna elektrana na otpadni gas

Miloš Obradović

U Srbobranu je počela sa radom NIS-ova kogenerativna elektrana na nekvalitetan gas iz naftnih bušotina, instalisane snage od dva megavata. NIS za sada ima u našoj zemlji sedam malih elektrana ukupne snage 6,2 megavata, a do kraja godine planiraju izgradnju kapaciteta snage 5,3 megavata.

Naftna industrija Srbije predstavila je u Srbobranu dve nove male kogenerativne elektrane ukupne snage dva megavata električne energije i 2,2 megavata toplotne energije, koje kao gorivo koriste prirodni gas koji ima previše inertnih gasova kao što su Co2 i azot da bi išli u potrošnju. Ovo je prva elektrana u Srbiji koja koristi otpadne gasove, ali, prema najavama NIS-a, ne i poslednja.

Ova elektrana koristi prirodni gas iz dve obližnje naftne bušotine NIS-a kao energent i za sada isporučuje samo električnu energiju, dok za toplotnu nema kupaca.

“NIS je investirao više do dva miliona evra u ovaj projekat, a izgradnja je trajala manje od godinu dana”, rekao je novinarima zamenik direktora NIS-ovog Bloka Energetika, Aleksandar Varnavski, dodajući da je “ovo značajno za opštinu, jer će imati veće prihode od rudne rente ali i za NIS ,jer koristi gas koji zbog svog lošeg kvaliteta ne može da ide u mrežu Srbijagasa, a istovremeno prodaje električnu energiju.”

Ukupna bruto električna snaga ovih NIS-ovih malih elektrana je 2 MW, godišnja potrošnja prirodnog gasa iznosiće do 7,2 miliona kubnih metara. Dobavljač opreme je kompanija „Caterpillar“ (SAD), a izvođač radova bila je srpska kompanija „Tehnox group“.

Sa ove dve male elektrane u Srbobranu NIS, za sada ima u našoj zemlji sedam malih elektrana ukupne snage 6,2 megavata, a do kraja godine planiraju izgradnju kapaciteta snage 5,3 megavata.

Varnavski je naglasio da time NIS doprinosi ostvarenju strateških ciljeva Srbije u pogledu održivog razvoja, odnosno doprinosi racionalnijoj potrošnji električne energije i smanjenju zagađenja životne sredine, jer se u tom elektranama koristi resurs fosilnih goriva.

Srbobran-NIS

Novinari su mogli da se upoznaju sa načinom rada male kogeneracije

 Ova elektrana u Srbobranu proizvodiće 16 gigavatsati električne energije godišnje, što je dovoljno da zadovolji potrebe 250 do 300 domaćinstava preko cele godine. Za sada nema potrošača za toplotnu energiju, ali ovo bi mogao biti veoma jeftin izvor grejanja za poljoprivredu, odnosno plastenike u ovom kraju.

Rok povraćaja ove investicije, prema rečima Varnavskog, biće oko 5,5 do šest godina pri sadašnjoj ceni električne energije.

Predsednik Opštine Srbobran Zoran Mladenović istakao je važnost tih mini elektrana kao i ukupne saradnje sa NIS-om.

“Opština Srbobran poznata je po proizvodnji nafte i gasa, a sad i kao teritorija na kojoj se proizvodi električna energija. To biti važno i zbog povećanja opštinskih prihoda od rudne rente, što će doprineti povećanju kvaliteta života u našoj opštini”, rekao je Mladenović, naglasivši veliki značaj saradnje sa gigantom kakav je NIS i u privlačenju investitora, koji će na ovaj način imati mogućnost snabdevanja jeftinom toplotnom energijom iz ovih malih elektrana.

Kada do kraja godine budu puštene u pogon još četiri male elektrane, sa šest jedinica, električni kapacitet u vlasništvu NIS-a dostići će 11,5 megavata. Ukupna vrednost investicija te kompanije u male elektrane na naftnim i gasnim poljima u Srbiji dostigla je 15 miliona evra.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...