Energetska efikasnost u fokusu

J.P.

Podelom energetskih pasoša Domu Narodne skupštine, Palati Srbija i zgradi Vlade Republike Srbije, a koji daju precizne smernice na koji način mogu da unaprede energetsku efikasnost i time ostvare uštedu u potrošnji električne energije i do 30 procenata poslanici su pokazali značaj unapređanja energetske efiokasnosti, rekla je prof. dr Aleksandra Tomić, predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku i Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije Ireni Vojačkovoj Solorano, stalnoj predstavnici UNDP-a.

Poslanici ovog saziva Narodne skupština svesni su značaja energetske efikasnosti. Ulažemo napor kako bi javnosti približila tu temu, rekla je prof. dr Aleksandra Tomić, predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku i Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije Ireni Vojačkovoj Solorano, stalnoj predstavnici UNDP-a.

Prof. dr Aleksandra Tomić upoznala je Solorano sa nadležnostima Odbora i predstavila aktivnosti i rezultate koje su od svog osnivanja postigle tri neformalne parlamentarne grupe: Parlamenntarni forum za energetsku politiku Srbije, Ženska parlamentarna mreže i Zelena poslanička grupa.

„To je urađeno i podelom energetskih pasoša Domu Narodne skupštine, Palati Srbija i zgradi Vlade Republike Srbije, a koji daju precizne smernice na koji način mogu da unaprede energetsku efikasnost i time ostavriti uštedu u potrošnji električne energije i do 30 procenata“, rekla je Tomić naglašavajući da veruje da bi to mogle da budu dobre smernice i za unaprešđanje enegrgetske efikasnosti na lokalnom nivou, ali i u privatnim domaćinstvima.

Tomić je istakla da je pokretanje teme o enegrgetskoj efikasnosti, ukazalo i na neophodnost donošenja novog zakona o inženjerstvu.

Irena-Vojackov-Solorano-Maja-Matejic

Irena Vojačkov Solorano i Maja Matejić, menadžerka za energetiku UNDP-a

Stalna predstavnica UNDP-a Irena Vojačkov Solorano složila se da Narodna skupština treba da uzme aktivno učešće u postizanju energetske efikasnosti, i time da primer lokalnoj samoupravi. Ona je istakla da je neophpodnpo povećati korišćenje energije iz obnovljivih izvora energije, kao i kapacitet elektrana koja rade na biomasu u Srbiji. Solorano je prihvatila predlog Aleksandre Tomić da se napravi zajednički plan o načinu saradenje između Narodne skupštine i UNDP-a na planu energetske efikasnosti i naglasila da  parlamentarci mogu da računaju na jaku volju UNDP-a da se postignu rezulalti na tom polju.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...