Mediji o klimatskim promenama: Grčka strahuje od najtoplijeg leta

N.J.

Jedna studija Univerziteta u Solunu predviđa posledice globalnog zagrevanja u Grčkoj. Temperature bi mogle brzo da dostignu 50 stepeni i predstavljaju opasnost po živote ljudi – prenosi francuski Kurie Enternasional
(ilustracija, Ta nea objavljuje delove studije Aristotelovog univerziteta u Solunu, koja predviđa posledice ekstremnih vrućina koje bi mogle da se dese ovog leta)

Jedna studija Univerziteta u Solunu predviđa posledice globalnog zagrevanja u Grčkoj. Temperature bi mogle brzo da dostignu 50 stepeni i predstavljaju opasnost po ljudski život.

Grčki dnevnik Ta Nea svoju naslovnu stranu posvećuje „košmarnim scenarijima ovog leta koje će, po svemu sudeći, biti najtoplije leto svih vremena“.

Vrela i sušna budućnost

„Šta će se dogoditi ako … Grčka dostigne 50 stepeni?“, piše u naslovu ovog dnevnika, na čijoj ilustraciji vidimo karijatide obojene u apokaliptično narandžastu boju. List prenosi delove studije Aristotelovog univerziteta u Solunu, koja predviđa posledice ekstremnih vrućina ovog leta.

„Temperatura od 48°C u Atini bila bi apsolutno opasna po ljudski život, smatraju naučnici. Iako je ovo, kako objašnjavaju, ekstreman scenario, naša zemlja se nalazi u „crvenoj zoni“ klimatskih promena.“

Od 2011. godine temperature u zemlji su porasle u proseku za 1,3 stepena, piše Ta Nea, podsećajući da su epizode ​​suše sve češće.

„U budućnosti ćemo imati ekstremne uslove života. Rastu temperature, produženi periodi suše i bujične poplave zbog obilnih padavina“, upozorava dnevnik.

Afrička klima u Grčkoj?

„Intenzitet kiše je jedan od najekstremnijih pokazatelja. Imaćemo veće količine kiše tokom manjeg broja dana što znači da tlo neće moći da upije vodu koju dobije, koja će se na kraju izgubiti kroz oticanje“, kaže Teodoros Mavromatis, jedan od autora izveštaja i profesor geologije na Univerzitetu u Solunu.

Studija procenjuje da će se temperatura popeti na 35°C tokom 16 dana godišnje u nekim regionima Grčke do 2050. godine. U kombinaciji sa negativnim pokazateljima padavina, očekuje se da će situacija ozbiljno uticati na useve najvažnijih kultura kao što su pšenica, krompir, paradajz, maslina i loza.

Prema rezultatima studije, u Grčkoj se očekuje prosečno povećanje temperature od 1,5°C do 2050. godine i povećanje od 2,5°C do kraja 21. veka.

„Svetska meteorološka organizacija već dugo zvoni na uzbunu: ako se klimatske promene nastave, budućnost Grčke će izgledati kao Afrika“, zaključuje Ta Nea.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...