Nezapamćeni požari na zapadu Francuske: Sušu još u januaru „najavile“ nedovoljne zimske padavine

Nataša Jokić, Strazbur

Nedostatak vode posebno ugrožava prinose kukuruza, žita i hrane za stoku
(Regije Žirond i Land, 11.08.2022 - na jugozapadu Francuske i dalje bukte šumski požari)

Na jugozapadu Francuske, u oblastima Žirond i Land, sedam hiljada i četiri stotine hektara pretvoreno je u pepeo za samo dva dana, a deset hiljada stanovnika je evakuisano. Ovom teškom bilansu treba dodati četrnaest hiljada hektara koje je vatra uništila prošlog meseca.

Požari su takođe zahvatili i istok Francuske u pojasu planinskog lanca Jura kao i jugoistočne teritorije Francuske.

U departmanu Donja Rajna na severu Alzasa u okolini Strazbura zabranjen je ulazak u neke šume.

Pomoć iz zemalja EU

Prema saopštenju regionalnih vlasti, požar u jugozapadnim regijama Žirond i Land nije se značajno proširio u toku prošle noći i dana. Promena pravca vetra ipak brine vatrogasne ekipe i vlasti.   

Prema metereološkim predviđanjima, žega i vrlo visoke temperature oko 40 stepeni trajaće do subote, kada se očekuje trajnije osveženje.

U gašenju u požara u oblastima Žirond i Land učestvuje hiljadu i sto francuskih vatrogasaca, a u pomoć im od juče pritiče ukupno oko 360 pripadnika vatrogoasnih jedinica zemalja Evropske unije, najviše iz Poljske, zatim Nemačke, Austrije i Rumunije. Oni od juče stižu u konvojima sa desetinama vatrogasnih vozila. Vatrogasne avione uputile su Švedska, Grčka, Španija.

Italija, kojoj su takozvani vodeni bombarderi potrebni za sopstevene potrebe, najavila je da će ih krajem nedelje poslati u Francusku ukoliko to bude potrebno – preneli su ovdašnji mediji.  

Ova pojačanja deo su specifičnog plana Evropske unije za međusobnu pomoć. Prema objašnjenjima francuskih vlasti, sve evropske vatrogasne snage obučene su da primenjuju protokol predviđen za zajedničko delovanje u sličnim situacijama.

„Suša, najgora u istoriji“

Predsednica vlade Elizabet Born danas je aktivirala “međuministarsku kriznu ćeliju”.

“Ova suša je najgora zabeležena u našoj istoriji. Ovakvo stanje moglo bi da traje još petnaest dana, možda i duže“, rekla je ona.

Više poljoprivrednih grana teško je pogođeno sušom. Nedostatak vode posebno ugrožava prinose kukuruza, žita i hrane za stoku.

Sušu u Francuskoj stručnjaci su najavili još u januaru – februaru kada su upozorili na nedostatak vlage i vode u tlu jer vodotokovi nisu bili napunjeni zbog nedovoljnih padavina u toku zime. Tri talasa žege koji su zahvatili Francusku u junu dodatno su pogoršali situaciju.

Stručnjaci iz francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja kažu da će dugoročna posledica klimatskog zagrevanja biti nastavak migracija biljnih i životinjskih vrsta.

Istraživanje uzroka požara i kritika predsednika

Smatra se da su najnovije požare neviđenih razmera, izazvale rekordno visoke temperate, dugotorajna vrućina koja je isušila drveće  i vegetaciju ali i namerna podmetanja o kojima su istrage u toku.

Predsednik Emanuel Makron najavio je juče na društvenoj mreži tviter da stiže pomoć iz evropskih zemalja i zahvalio na evropskoj solidarnosti. To, međutim, nije utihnulo kritike na predsednikov račun. Po mišljenju mnogih, kao što je recimo satirični nedeljnik Kanar anšene, predsednik Makron bio je  “uočljiv” pre svega po svom odusustvu u toku prethodnih požara i po fotografijama u tabloidima koji ga prikazuju kako se skija na vodi, dok se njegova supruga vozi u čamcu sa motorom što nije ekološki.

Od juče ujutro poslanici sa levice i sa desnice oštro kritikuju predsednika i pozivaju ministra unutrašnjih poslova da vrati u aktivne jedinice sa pet hiljada vatrogasaca suspendovanih prošle godine jer su odbijali da se vakcinišu.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...